Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Римска лампа с еротичен сюжет откриха в Перперикон
17 Август 2010
Открити са още древен скалпел, каменен идол от неолита и бронзова тракийска брадва, наречена махая

Древен скалпел, който римляните са ползвали за вадене на паразити от човешкото тяло, е една от интересните находки в Перперикон през лятото. Това разказа археологът Николай Овчаров днес. Той показа няколко от най-интересните паметници, датирани от неолита до Средновековието, които археолозите са открили този сезон, съобщи АСН.

Скалпелът е специален инструмент, с който древните вадели червеи - напаст за хората в тогавашните времена. Медицинският инструмент се нарича кадуцей, а за идентификацията му помогнала евродепутатката д-р Антония Първанова. Тя се посъветвала и с шефа на ВМА ген.Стоян Тонев и с общи усилия стана ясно какво сме открили, разказа Овчаров.

Част от римска лампа с добре запазен еротичен сюжет е другата интересна находка, допълни археологът. Сцената представлява полугола танцьорка с развят над главата шал. По думите на Овчаров лампата е от така наречения атически внос от 3-4 век, когато е и разцветът на Перперикон. Най-древният предмет обаче е каменен идол от неолита.

Следващият по време паметник е част от бронзова тракийска брадва, наречена махая.

Археолозите са извадили от земята и средновековни предмети. Овчаров показа вчера елемент от сребърна диадема с филигранна изработка. За нас е най-интересна откритата монета на цар Иван-Александър, на която той е изобразен със сина си Михаил, каза още откривателят на Перперикон.

Според него, всички тези находки доказват безапелационно, че градът е бил един от най-големите на Балканите и се е развивал от бронзовата епоха, през тракийския период, античността, римската епоха и Средновековието.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.