Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В реликвария са мощите на св. Йоан Предтеча
1 Август 2010
В реликвария има части от ръка, лицева част и зъб, на които предстои да бъде направен антропологичен анализ

Днес в Археологическия музей в Созопол в бе отворен реликварият, намерен на остров Св. Иван. “Мощите са на Свети Йоан Предтеча и Кръстител”, заяви проф. Казимир Попконстантинов по време на пресконференция.

Реликварият беше отворен при изключителни мерки за сигурност. Преди отварянето мощехранителницата, беше осветена от Сливенския митрополит Йоаникий.

Реликварият е близък по форма на саркофазите от Античността. Най-важното е това, че за първи път се открива на българското крайбрежие на осторв св Иван. Един такъв е открит в Поморие, но той е в музея за изкуство в Атина.

В реликвария има части от ръка, лицева част и зъб, но които предстои да бъде направен антропологичен анализ. Реликварият е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите.

Заедно с него е открита и каменна кутийка, в която са пренесени светите мощи, за да бъдат положени в реликвария. Върху нея има надпис на гръцки език, от който знаем кой е приносителя. На 24 юли са пренесени мощите, в деня в който е роден.

Мощите са предадени на Българската патриаршия, която трябва да реши къде ще бъдат изложени. Според проф. Божидар Димитров най-подходящото място за това е църквата „Св. Георги” край Созопол.

По думите му, този манастир е един от най-големите манастири на полуострова. Той е царски, патриаршески манастир и с това се обяснява, че има мощите на светеца. В този манастир се е омъжила и византийската принцеса Теодора за цар Светослав Тертер.

„Лично за мен това е голямо удовлетворение, тъй като аз започнах разкопките на този манастир. Смешно е, но го открих далече от родината. Открих го по документ във Ватикана. Островът беше недостъпен тъй като беше военна зона и първите разкопки бяха с военни моряци", обясни министърът без портфейл Божидар Димитров.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.