Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Иран откриха древен комплекс от подземни тунели
28 Юли 2010
На дълбочина от 4 до 6 метра под земята, изследователите открили 25 стаи, свързани помежду си с тунели

Мрежа от древни тайни подземни тунели, откриха археолози в северозападен Иран. Комплексът се намира близо до село Арзанфуд на 25 километра югоизточно от град Хамедан, съобщава CAIS. На дълбочина от 4 до 6 метра под земята, изследователите открили 25 стаи, свързани помежду си с тунели.

Според археолозите, комплексът е бил използван като убежище по време на война. Входът му е вероятно е зазидан или скрит и все още не е открит от експертите. В момента, за изследване на тунелите се използва вентилационна шахта, която е разширена за по-удобен достъп.

По стените на стаите има различни вдлъбнатини. По всяка вероятност в тях са поставяни свещници. Сред артефактите изследователите открили няколко халки и катарами, изработени от камък.

Археолозите предполагат, че комплексът е построен по време на Мидийското царстов (728-550 г. пр. Хр.) или Партското царство (248 г. пр.Хр. - 224 г.).


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.