Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В катакомбите на Рим откриха най-древното изображение на апостоли
24 Юни 2010
Стенописите са разположени на тавана на гробница, принадлежала по всяка вероятност на една от богатите християнки в Рим.

Археолозите, работещи в катакомбите на Рим, са открили най-старите стенописи, изобразяващи четирите апостоли - Петър, Павел, Андрей и Йоан, съобщи ВВС.

Ръководител на разкопките в Фабрицио Бисконти. Откритите стенописи датират от втората половина на IV - първата половина на V век, коментира Бисконти.

Специалистите успели да открият изображението на апостолите чрез използването на новите лазерни технологии. Фреските са открити отдавна, но за първи път чрез лазерната технология се разчитат детайлите, премахвайки натрупаните калций и патина върху тях. Изследванията в катакомбите са продължили около две години, а за провеждане им Ватикана е отделила повече от 60 хиляди евро.

Стенописите са разположени на тавана на гробница, принадлежала по всяка вероятност на една от богатите християнки в Рим.

Откритите изображения на апостолите Андрей, Йоан и Павел са най-старите открити до момента. Има по-ранно изображение на апостол Петър, но за първи е открита живопис, в която фигурират и четирите апостола.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.