Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-голямото златно съкровище в Търново
8 Юни 2010
Става дума за седем перпери от ХІІІ век на император Йоан Трети Ватаци

Златни монети от ХІІІ век откриха археолозите, които проучват двора на средновековната църква "Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Като изключително ценна определи находката ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров, съобщи БНР.

Нашата златна находка е най-голямото златно съкровище в Търново до този момент. Става дума за седем перпери от ХІІІ век на император Йоан Трети Ватаци. Важността му е голяма, защото то е само на 30-40 см дълбочина и по всяка вероятност е закопано в земята между 1246 и 1254 година. Това е много важно, защото свързваме закопаването на находката с едно събитие в Търново – говорим за преврат от 1246 година.

Неслучайно това става в църквата "Св. Св. Петър и Павел", която е била униатска църква. Ще припомня: става дума за преврата, при който православните идват на власт. Тогава е имало и много убийства. В случая закопаването на това съкровище и неговото ненамиране очевидно е свързано със смъртта на човека, който го е закопал. Става дума за повече от 30 грама злато. По данните, които имаме от Средновековието, с подобно съкровище човек е могъл да си купи страшно много неща. Ще кажа само, че, да речем, една цяла ръкописна илюстрована книга през това време е струвала 2 перпери.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.