Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха некрополи и стари църкви насред София
21 Март 2010
Две стари църкви са открити при археологически разкопки западно от фасадата на ЦУМ

Две стари църкви са открити при археологически разкопки западно от фасадата на ЦУМ. Това стана ясно при представянето на направеното по проекта “Античен културно-комуникационен проект Сердика”.

Според археолога Марио Иванов, става дума за малки еднокорабни църкви. Едната от тях към момента може да бъде датирана за периода XIII- XIV век, като в нея вероятно ще бъдат открити и средновековни стенописи.

Открити са и два некропола в непосредствена близост до храмовете, единият от които е от периода 17-19 век. И двата некропола, обаче са в лошо състояние, тъй като през единия е минала канализационна тръба, която е увредила запазените човешки кости, а през другия водопровод.

Към момента на археологическия обект срещу ЦУМ са открити близо 200 монети, както и женски накити и някои археологически детайли - парче от колона, парче от статуя.

Днес по време на разкопките е открита колекция от глинени съдове. Археолозите са почти сигурни, че на долното ниво на разкопките са открили части от една от централните улици на Сердика, която е свързвала източната и западната част на града. Очаква се в непосредствена близост до джамията да бъдат разкрити старите римски терми.

Проектът се изгражда съвместно между Министерството на културата и Столична община и в частност - "Метрополитен" ЕАД и е на обща площ от 16,5 дка площ. На надземното ниво проучването обхваща територията на пл. "Независимост" и на част от бул. "Мария Луиза" в сектора пред западната фасада на ЦУМ. На археологическо ниво - в посока изток-запад, проучването обвързва изградените пространства на източната сердикийска порта с централния подлез при храма "Света Петка Самарджийска" и вестибюла на метростанция 7-1. В посока юг-север към тях се включва пространството на вестибюла на метростанция 8-2. Проектът ще се изгражда на две нива - подземно и наземно. До края на 2011 година се очаква да бъде завършена онази част от обекта, която обхваща пространството от "Булбанк" до площад "Независимост", а до края на 2012 трябва да бъде приключена работата и по терена пред ЦУМ. За да бъде приключен успешно проектът са нужни общо 20 милиона лева, като към момента основен инвеститор е "Метрополитен" ЕАД.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изтъкна, че ще се търсят средства от оперативните програми. По време на представянето на проекта Йорданка Фандъкова обърна внимание на факта, че централната част на града е много богата от гледна точка на архитектурни находки. Въпросът е да започнем инвестиции в това изключително богатство, което има градът и при неговото разработване да направим от София една туристическа дестинация. Зам.-министър на културата Тодор Чобанов изтъкна, че София трябва да бъде европейска културна столица през следващите 10 години. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иванов - София
03 Jun, 2010 | 04:25

Много правилно мнение - трябва да инвестираме в културното си богатство, както трябва да инвестираме в технологиите за да сме в крак и да имаме високи доходи - а не да сме бананова република или суровинен придатък. Дори отоплението ни - на газ ни превръща в зависими от Руската империя и трябва да повишим потреблението на възобновяеми енергийни източници - вятър, водни централи, фотоволтаици, екобрикети


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.