Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лакомията е погубила древноегипетските жреци
1 Март 2010
Учени са дешифрирали йероглифи от надписите на стените в древноегипетските храмове

Британски учени откриха, че причината за ранната смърт на древноегипетските жреци е била атеросклеротично поражение на артериите, възникнало заради употребата на висококалорична храна, пренасяна в дар на боговете, пише „Таймс“.

Изследователите от Мначестърския университет са дешифрирали йероглифи от надписите на стените в древноегипетските храмове. Те са установили, че в хода на ритуалите, извършвани по три пъти на ден, пред статуите на боговете са били поставяни огромни блюда с пържено месо и птици, хляб и кани с вино и бира. След приключване на церемониите жреците са деляли храната и напитките помежду си.

Останките от подобна диета са били открити при изследванията с помощта на томограф на 22 мумии на жреци. В 9 от 16 мумии с достатъчно добре запазени артерии са били открити признаци на атеросклероза. Учените предполагат, че при останалите слоеве на древноегипетското общество това заболяване се е срещало изключително рядко, тъй като основната част от менюто им са били плодове и зърнени храни. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.