Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проф. Овчаров откри най-голямото тракийско светилище на Балканите
17 Септември 2009
При последните разкопки на Перперикон археолозите се натъкнаха на скални олтари от 2-1- во хилядолетие преди Христа
Проф. Овчаров пред един от олтарите на Перперикон
Проф. Овчаров пред един от олтарите на Перперикон

Най-голямото тракийско светилище на Балканите се е намирало на Перперикон, обяви археологът проф. Николай Овчаров. При последните разкопки той и екипът му за се натъкнали на поредица от скални олтари от 2-ро-1-во хилядолетие преди Христа, т.е. в късно-бронзовата и ранно-бронзовата епохи.

„Ние знаехме за култовата същност на Перперикон, но сега станаха ясни местата, на които са правени самите обряди”, каза Овчаров. Олтарите са оформени скални с кръгла или с близка до окръжността форма. Според археолозите няма съмнение, че върху тях са правени огнени ритуали, което ги определя като олтари от типа „бомос“ и ги свързва с великата Критска култура.

За пръв път в българските земи излиза подобно светилище но  не са разкрити керамични съдове от остров Крит. Това е причината учените да твърдят, че става въпрос за тракийска култура.

Гръцкият остров Самотраки се намира само на 80 километра по права линия на юг от Перперикон, а за него се твърди, че всъщност е форпостът, през който във Второто хилядолетие на Балканите е проникнала критската култура.  Това е причината Овчаров да гради хипотеза за връзка между тракийската култура на Перперикон и културата от Крит. Като доказателство Овчаров припомни, че преди няколко години на Перперикон беше открито и линеарно писмо „А”, характерно за минойците. Прогнозите на екипа са, че при следващите проучвания ще бъдат разкрити още олтари.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

aantoniya
15 Jan, 2010 | 23:01

Вярвам с цялото си същество на проф.Овчаров, защото и Ванга е предсказала, че ще се измени световната история след големи археологически разкрития след 2000 година. България ще поведе в световната история!

vulgar
22 Oct, 2009 | 07:50

да лъжеш от незнание е простимо,но да си водещ учен и да криеш дори само ХИПОТЕЗАТА,че корените на голяма част от българите са т.н.ТРАКИ - е престъпление! Според мен едно от най-сериозните...Защото нямаме основание да не вярваме на извори от Димитър Хоматиан,напр. Според него ЯДРОТО на българската народност възниква след сблъсъка с Ал. Македонски...

vulgar
12 Oct, 2009 | 11:48

те лъжливите овчарчета имат почва унас...в случая ТРЯБВА ов4о да скрие, че КОРЕНИТЕ на БЪЛГАРИТЕ са в "тракийската" древност, но 4ифути,гърци и пр. заинтересовани НЕ искат да го допуснат и той им е удобен гъзар-изпълнител

hubavene
02 Oct, 2009 | 10:29

kak 6te ima!? nali parvo dobre trebva da go oberat,prou4at i 4ak togava moje bi 6te slojat tabelki ili otli4itelni znaci i taka na tatak.darjavata ne obra6ta golemo vnimanie na podobni prirodni nasledstva, za nikoi ot vlasta tova e pro4. kniga.

lolita
25 Sep, 2009 | 20:51

Тоз Овчаров май накрая ще се окаже , че е лъжливото овчарче.
От няколко места има информация че той купува разни антични предмети от иманяри и след туй ги "открива" отново на Перперикон.


k
17 Sep, 2009 | 10:47

Всичко е много хубаво,но как няма и една табелка на Перперикон.Тичаш по камъните,колкото и да са уникални,древни и странни(от археологична и геологична гледна точка),все пак са си камъни.За културен исторически обект трябва доста повече усилия,не само статии по медиите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.