Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози откриха гроб на принцеса от ХІV в във Велико Търново
29 Юли 2009
Погребението е в двора на средновековната църква " Св.св. Петър и Павел"
Църквата " Св.св. Петър и Павел" във Велико Търново
Църквата " Св.св. Петър и Павел" във Велико Търново

 Археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев разкриха гроб на българска принцеса, която е погребана в двора на средновековната църква "Св.св. Петър и Павел" във Велико Търново.

Погребението на царската особа е от втората половина на ХIV век. Принцесата е била облечена в разкошни дрехи, обшити със златна сърма. На главата си е носила красива кърпа, която също е извезана със злато.

 Дамата от висшите кръгове на българската аристокрация   е положена с много великолепни накити  - златен пръстен с вграден  аметист, златни обеци и сребърни позлатени игли, които са  прикрепвали кърпата-съобщи за БТА професор Николай Овчаров. 

        При двумесечните разкопки в храма "Свети свети Петър и  Павел" и съседната църква "Свети
Иван Рилски" , които са били в  общ манастирски комплекс, археолозите откриха златни и сребърни  пръстени и обеци и в други гробове на средновековния некропол.  Над сто са находките, като най-ценната е 25-грамов златен  пръстен.

 Храмът “Св. Петър и Павел” се намира в северното подножие на крепостта на хълма Царевец. Издигането му се свързва с акта на пренасяне на мощите на св. Йоан Поливотски от цар Калоян в столичния Търновград през 1204 г.

  Впоследствие около църквата е формиран манастирски комплекс. Изграждането му е по волята и ктиторството на Ана-Мария (1221–1237 г.), съпруга на цар Ивана Асен II. След завладяването на столичния Търновград от османските турци през 1393 г. манастирът изпълнява функцията на патриаршеска резиденция. След понижаването на самостойната българска патриаршия в ранг на митрополия, подчинена на Цариградската патриаршия (в периода 1416 – 1439 г.), комплексът около храма става митрополитска резиденция, а църквата “Св. Петър и Павел” – митрополитска катедра.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.