Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Таен иманярски дневник с карти сочи огромни съкровища край Пушево
16 Юли 2009
Информацията е събирана в продължение на стотици години, използвани са множество ръкописи на иманяри

Кметицата на Пушево Юлия Костадинова

Големи съкровища се крият в района между великотърновските села Пушево и Ветринци. „Борба” разполага с таен иманярски дневник, който подробно описва мястото, смятано за светая светих на търсачи на съкровища от страната и чужбина. Ръкописът е иззет от бившата „Държавна сигурност” в началото на 80-те години, твърдят запознати. Към него има и няколко доста подробни карти, които показват точното местонахождение на имането.

Загадката му се подсилва и от историите за смъртта на местния иманярски гуру Цветан Тенекеджията. Той загинал при мистериозни обстоятелства и след множество разпити. Случаят е потулен, но е неизменна тема на всички златотърсачески сбирки.

„Както си обработват земята, много хора са намирали керамика и различни други сечива. Веднага са ги предавали в кметството”, разказа кметицата Юлия Костадинова. Част от останките се съхраняват при нея. Наскоро собственик на голяма нива пък е намерил в нея старинен хромел. Христо Петров от Балван купува имоти в Пушево и решава да ги обработва. В една от нивите излиза чудесен ръчно изработен хромел, с помощта на който някога са стривали брашно. Той веднага го е предал на кметицата на Пушево.

В момента сечивото се съхранява в местното читалище заедно с още дузина артефакти, намерени по същия начин в района.

„Има проучвания, но са по-скоро на аматьорска основа от страна на ентусиасти. Иначе сме чували какви ли не истории за иманета. Идват търсачи, но и да са намерили нещо, едва ли биха го казали”, обяснява кметицата Костадинова.

Тайният иманярски дневник разкрива система от пещери между Пушево и Ветринци, които са използвани от Вълчан войвода. Прочутият хайдутин е известен с многобройните си обири на турски хазни и загадките около него са също неизменна тема за разговор на иманярите.
Най-важна от всички пещерни и скални образувания край великотърновските села обаче е пещерата Матеица, сочат записките. Отбелязано е, че в нея има даже подземна църква.

Информацията е събирана в продължение на стотици години, използвани са множество ръкописи на иманяри и любители изследователи. Всички категорично я ситуират в местността Райски дол. Мястото е добре познато и като Дрянков баир. То е изключително живописно, а в близост река Янтра прави голям завой. Теренът е подбран нарочно, защото характерната извивка на Янтра е красноречив белег, който може да насочва посветените.

Според тайния иманярски дневник, проучван и от милицията, входът към подземните пещери е заприщен с огромна метална плоча. Тя препречвала дупка към подземие, дълбоко цели 74 метра. До ден-днешен тук стояло въже още от началото на 19 век, което грижливо било намаслено, за да не гние, описва в детайли входа иманярският дневник.

Като се слезе в подземието, трябва да се върви само наляво, тъй като имало заложени капани, през които човек може да пропадне.

Централният вход към Матеица е ситуиран между два зъбера, които се виждат от най-стръмната поляна в местността Райски дол до реката.

Иманярските бележки обясняват, че вътре в пещерите се пази Книгата на Вълчан войвода, която указвала точното местонахождение на над 7000 съкровища. Според легендите прочутият комита е плячкосвал де-що намери, за да събира средства. С парите той е искал да докаже на Руската империя, че може да се подпомогне една евентуална война между нея и турците. Вълчан имал и доста сведения за римски гробници.

Край Пушево се пазела и една от най-древните лечителски книги. В нея имало над 40 000 рецепти срещу различни болести и за мумифициране. Тук се намирала и църквата, в която също се пазели доста съкровища, сочи иманярският дневник.

Основните сведения за него са взети от работния бележник на някой си Кръстьо Пулев. Този човек е успял да проникне в Матеица през 1921 г. и описва с детайлни подробности експедицията си.

Ямболията твърди, че подземната църква е с размери 163 на 105 метра и с олтар, висок 25 метра. В интериора й са използвани доста елементи от Рим и Египет, което е странно за християнски храм.

Пулев се спуска в пещерите на 10 юли 1921 година. С него е и турчин на име Али. Ямболията споменава, че със спътника си се запознават в Анкара, където двамата работят в турския архив. Именно от там получават и доста сведения за района около Пушево. Тъй като ги дострашава да изследват по-точно тесните като кладенец галерии, двамата се връщат за нова експедиция година по-късно. Този път са по-добре подготвени и пускат пред себе си кучета.

В eдна от галериите иманярите се натъкват на скелети. Край тях били пръснати скъпоценности. След като проникнали веднъж, двамата се връщали многократно, за да изнасят злато.

Други двама златотърсачи разказват в ръкопис, че са ходили на мястото, но на 21 септември 1953 г. Бележките им също са поместени в тайния иманярски дневник. Точните имена не са посочени, само инициалите им – О.Д. и К.П. Последният напълно съвпада с името Кръсто Пулов. Двамата са посочили, че подземията са пълни със змии и плъхове. Те откриват и няколко сандъка с книги, грижливо опаковани в насмолени платна и парафин.

Един от авантюристите взима част от литературата и в бележките си разказва, че я е заровил в лозето си. Точно преди да свърши земният му път, той за последно написва в дневника си, че мястото било „прокълнато” и тук смъртта си намерили доста хора.

Според други сведения той заровил на доста места скъпоценности от Матеица. Цели три гърнета имало в къщата на някоя си баба Велика от Пушево. Наша проверка показа, че в района в миналото са живели две жени с такова име, но и двете са починали отдавна.

„На три места зарових злато, затова на тази милиметрова хартия оставям плана. Внимавай, когато вадиш, защото хората не спят и може да ти коства живота.

Първо зарових делва от Матеица, цялата пълна със златни монети. Намазана е със смола, за да не гние”, посочва Кръстьо Пулов. Записките му попадат у тетевенския иманяр Иван Кофара. Той пък ги завещава на някой си Емо Доктора от старата столица, който е близък на Цветан Тенекеджията. Двамата правят опит да проникнат, но той е осуетен от тогавашната милиция. Дълго време тайният иманярски дневник и картите от Матеица се пазят от органите на реда. Притежателите им обаче се погрижили да се изготвят копия, едното от които бе предоставено на „Борба”.

Юлия Костадинова, кмет на Пушево: „Доста иманяри шетат насам”

Спомням си, че тук имаше палеонтоложка експедиция, защото районът преди стотици хиляди години е бил дъно на море. За мен е странно как хората, орейки си нивите, намират различни предмети. Явно преди нас тук е имало голямо селище. Доста от сечивата и керамиката се съхраняват при мен. Местността Дрянков баир е известна. За конкретни археологически проучвания и разкопки не съм чувала.

Ст.н.с. Йордан Алексиев от Института по археология към БАН: „Трябва да се изследват топонимите”

Тук наистина не са правени цялостни проучвания, но определено съм заинтригуван. Трябва внимателно да се изследват имената на местностите и всички топоними. Някои от най-големите находки у нас първо са разкривани от иманяри. В миналото най-често намерените предмети са отнасяни при кмета, учителя или попа и те вече уведомяват археолозите. Ще направя всичко възможно да огледам района между Пушево и Ветринци.
 

Стилян НАЙДЕНОВ, в. "Борба" Велико Търново


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

svetlin smenko
03 Jan, 2022 | 15:18

moga da vi pomogna da razshifrovam znacite tel.0895069228 moje i da podmenim dokumenti za razlichni raioni eto tova e moq email.svetlinh95@gmail.comw

svetlin smenko
31 Dec, 2021 | 19:00

lubo moje li da zamenim az da ti dam za tarnovo a ti dami dadesh za sliven i za konstantin tepe

svetlin smenko
31 Dec, 2021 | 18:50

AZ moga da vi pomogna za veznata ima li neshto drugo do nego veznq li e ili kantar s topuz moje li snimka

Hamzata12
16 Jan, 2020 | 00:21

Daite neshto za selo poroi oblast birgas


menilek
10 Jan, 2019 | 11:25

do meh tam se namira kudret kale

menilek
10 Jan, 2019 | 11:23

do meh tam se namira kudret kale

исмаил
05 May, 2016 | 19:32

Здравейте: някои имали представа какво трябва да се прави на нишан отразяващ везна.Ако някои знае нещо пишете на Email:smaleto.lov@abv.bg

DENCO
23 Mar, 2016 | 16:02

zdraveite na vsicki predi godini namerih kamak s razmere 3m na 1.5m na nego ima 4ovechka stapra mnogo dobre izdjalana v kamaka 46sm sas 6est prasta nad neja ima polumesec otroren sandak i sabja vsickite nechta sa s unikalna izrabotka ako njakoi znae kakvo bi oznacavali tezi znaci da spodeli

joro_1979
15 Jan, 2016 | 17:32

zdr.ako nqkoi.ima informaciq.za.kievo.kale.po tocno
za.vatre.za kapanite.fhosa.go znam.nome pritesnqvat.kapanite.
ako nqkoi.ima info za vatre.neka.mi pishe.na.licni
asenov@voila.fr.

joro_1979
15 Jan, 2016 | 17:32

zdr.ako nqkoi.ima informaciq.za.kievo.kale.po tocno
za.vatre.za kapanite.fhosa.go znam.nome pritesnqvat.kapanite.
ako nqkoi.ima info za vatre.neka.mi pishe.na.licni
asenov@voila.fr.

joro_1979
15 Jan, 2016 | 17:31

zdr.ako nqkoi.ima informaciq.za.kievo.kale.po tocno
za.vatre.za kapanite.fhosa.go znam.nome pritesnqvat.kapanite.
ako nqkoi.ima info za vatre.neka.mi pishe.na.licni
asenov@voila.fr.

miiroslav
26 Sep, 2015 | 21:03

zdraveite znam mnogo ni6ani za samokovskiq krai ako nqkoi tursi nqkoi ni6an moga da my pomogna

gorski
19 May, 2015 | 13:05

ako niakoi ima informacia za cem4inskia balkan neka da pihe

MilenMilen
07 Apr, 2015 | 01:43

Zdr Petko az sam expert po kapanite. Obadi mi se 0877744681.

nicks_791
06 Apr, 2015 | 00:40

za selo gornik znam che e imalo tursko grobishte i prokleto no nqkoi znaeli za selo kunino i karlukovo

joro
06 Feb, 2015 | 01:42

ako niakoi ima opis za selo gornik neka da piwe ako izka

jimi
16 Nov, 2014 | 18:43

nqkoi mjeli dami kaje newo za sara gio ili za manda giol region harmanli

sebastian
15 Sep, 2014 | 23:34

kakvo zna4i da ima 4oveshka stapka na kamak ?Ima li tam nqkakvo imane vijda se qsno 4e e stapka a i ima drugi takiva belezi,nqkoi moje li da mi kaje kakvo zna4i stapkata


krasi
10 Aug, 2014 | 20:25

zdravei ivane.saglasen sam sas teb no nie socialno bednite nemojem da promenim nishto.ti az ako izkarame imane sigurno shtego vzemat ot nas.No drugite-darjavata izkarvat no kade otiva nikoi ne znae toest znaem no sepravim che neznaem tonove zlato izleze ot zemiata .davaha po novinite kak car simeon izkara ot pashterata okolo zlatograd kamiona sas sandaci zlato koeto nemcite zatrupaha v peshterata kartata car boris dade na familiata da biagat ot balgaria zashtoto rusite ne proshtavat.S tazi karta simeon doide v balgaria izkara zlatoto igo otnese v anglia .jurnalista pita simeon kakvo shte pravish tova zlato.toi kazva ot Anglia shte pomaga na balgaria.vzema zlatoto i gorite izkashe da vzeme .tozi reportaj go vidiah kak nashi policai ohraniavaha celia balkan s avtomati vzema si zlatoto i si zamina.kade biaha nashite opravnici sigurno si pieha rakiata.ivane vsichko se znae no nie sas teb sme bezglasni bukvi.nevijdam chovek koito dana izkara ot krizata.vse nadolu shte otivame kaza predi 32 godini bashtami sega razbrah tova.nemi pishi niama smisal .da jiveem koi kolkoto moje tolkova .bog da pazi bednite v balgaria.10 08 2014.

petar
10 Aug, 2014 | 17:48

abe ne me interesuvat drugite istorii samo za proshka dupka,imam mnogo info za neq ako nqkoi ima sashto da mi pishe moje puk i da se nameri neshto interesno
p:p-na mene pari veche ne mi trqbvat samo trupkata

stoyan
14 Feb, 2014 | 01:45

kompil1@abv.bg

stoyan
10 Feb, 2014 | 14:03

niakoi ako znae ie vijdal nishani pi6etemi ili ima karta moj damu pomogna

meh
12 Dec, 2013 | 14:37

priyateli az sim kotlenskoto selo yablanovo ako nyakoy ima karta za tozi rayon neka da se svirjem poznavam balkana i mnogo nishani sisho taka i mnogo peshteri tjakam da mi otgovorite

kopuk
08 Nov, 2013 | 01:12

raz4itam vsiakakvi karti

asan
01 Oct, 2013 | 17:19

imam kojena karta namerilsim go raskopkite na stariya grat plovdiv i drugi mola neznam kakvo da prava sis tiyah imali nakoi dami pomogi delim na dve

asan
01 Oct, 2013 | 17:19

imam kojena karta namerilsim go raskopkite na stariya grat plovdiv i drugi mola neznam kakvo da prava sis tiyah imali nakoi dami pomogi delim na dve

rusi
23 Jul, 2013 | 22:40

zdr daite nehto za tetevenskiq balkan

lubo
15 Mar, 2013 | 23:21

imam karta za konstantin tepe a az sam ot tarnovsko s.Pushevo namerete me ok bb.......

lubo
15 Mar, 2013 | 23:18

az sam imanqr imam i karta za konstantin tepe ako go znaete az namerih tam 9 kg. na moneti ako izkate se svarjete s men az sam ot s.dragijevo v.tarnovsko namerete ma bb

stefan
05 Feb, 2013 | 15:22

zdr da pitam samo za severozapadna bg. da li se namira ne6to po to4no oblast montana val4edram imam mnogo za zamenka informacia


петко
11 Jan, 2013 | 14:21

Здр. г- н Иване, мисля че можем да си бъден взаимно полезни по отношение на прошка дупка. лично съм открил входа по карта, но търся карта за стъпалата и езерото с лебедите. Има капани .

banev
15 Jun, 2012 | 22:25

priqteli az sum ot selo golqm izvor love6koako znaete ne6to za nego pi6ete i moga da vi napravq o4asnici

rymen
09 Jan, 2012 | 11:00

братя инаняри не тарсете хаиду6ки пари вси4ко е обрано от бр евлоги георгиеви потом4и на вал4ан воивода

inranxan
11 Nov, 2011 | 16:04

********

dido
03 Jul, 2011 | 17:48

братя иманяри обръщам се към всички ви!
привърженик съм на иманярството от малак.
Да знаете нещо повече за хубавенския район и за хубавенския балкан
конкретно ме интересува ако някои има някакви карти !:)

stefan
02 Apr, 2011 | 19:26

Ivane saglasen sam s napisanoto ot teb ako imash neshto za varna shumen targovishte karti ili kakvoto i da e molq te da spodelish s men Emaila mi e pafka_77@mail.bg

nasko
29 Mar, 2011 | 15:32

ebetese

iliikata
10 Feb, 2011 | 14:15

Zdraveite kolegi!4akam da mi pischite za Nevrokop,Lajniza ,Korniza ,Brezniza i reka Tuf4a.Ako ima njakoi svedenija .Neka se obedenim i si svarschim rabotata.
S Pozdravi Iliikata

ILIJAN
08 Feb, 2011 | 15:21

здравеите колеги ас изцяло подкрепям мнението на Иван трябва да сме заедно и ништо да не се дава на държавата
ас имам интерес към родопите някои ако има някаква информация за там може да се обединим

Iliikata
28 Jan, 2011 | 13:10

Ivane ,ako imasch neschto za" Nevrokop" /Goze Deltschevsko i okolijata neka se svarjem po njakakav na4in ili reka Tuf4a

Iliiikata
23 Jan, 2011 | 15:42

Zdraveite Kolegi Imanjari!
Az sam ot rajona na Nevrokop.Ot malak sam plenen ot Pirina i negovata krasota.Mnogo sam hodil i mnogo neschta znaja.Hodih po zjala balgarija no trudno se namira 4estni i istinski kolegi.Az molja na tezi koito imat neschta za Nevrokop bani4an i Tuf4enskoto defele.neka mi pischat.
Tezi opravnizi na naschata Krasiva podina Sa mafiöti i grabateli.kakto vijdate nai prostoto.V sasedna Turzija Ima zakon 4e 40% ot namerenoto go davat na horata koito sa go namereli.Naschite opravnizi kakvo davat Edin goljam K-- i boi kolkoto moje da te napravjat nekadaren da jiveiesch i da neznaesch na koi svet si na tija ili na ovai.4ekam s netarpenie da mi pischite.iliikata

joro
05 Aug, 2010 | 17:38

zdraveite qki temi razvivate az iskam da pitam nqkoim ot vas za edni ni6ani 4e az neznam nekakva skala prili4a na koko6ka ni6to drugo i o6te edin nekav kragal kamak sas dupka v sredata molq daite mnenie ili mi pi6ete na skype gosho_sveti

proshka dupka
04 Aug, 2010 | 11:32

ivane as sam mnogo zapalen po tvoiata tema ako mije da se vidime da se zapoznaeme i da si pogovorime pishi pak,ili v niakoi chat


ivan
02 Aug, 2010 | 09:35

БРАТЯ ИМАНЯРИ ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ТОВА КОЕТО НАПИСАХ ПРЕДИ НО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ЧЕ КАТО ПРЕДАВАМЕ СЪКРОВИЩА НАМЕРЕНИ ОТ КОЛЕГИ ИМАНЯРИ НИЩО НЕ ПРОМЕНЯМЕ ПРАВИМ ГИ ДА БОГАТЕЯТ ЗАРАДИ ТОВА НЕКА ДА СЕ СЪЮЗИМ И НЯКОИ УМЕН НАПРАВИ САИТ И ВСЕКИ КОИТО ИМА ОПИСИ КАРТИ ДА ГИ ПОМЕСТВА В ТОЗИ САИТ ЗАЩОТО АКО АЗ ИМАМ ЗА ВАРНА А ЖИВЕЯ В БЛАГОЕВ ГРАД НИКОГА НЯМА ДА ОТИДА ТАМ ДА ТЪРСЯ НЕ ЧЕ НЕ ИСКАМ А НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ НАПРИМЕР АЗ ХОДЯ ОТ 20 ГОД. В БОЖЕНИЦА ОБЩ.БОТЕВГРАД МЕСНОС УРВИЧ НО НЕ ТОЧНО УРВИЧ А СРЕЩУ УРВИЧ ПРОШКА ДУПКА ТАМ ИМА ГОЛЯМО СЪКРОВИЩЕ МНОГО ВИ БЛАГОДАРА АКО ПОЧЕТЕТЕ ТЕЗИ РЕДОВЕ И САМИ СИ ПОМОГНЕМ ЧАО

ivan
02 Aug, 2010 | 09:22

Братя иманяри защо трябва да мислим за тези които ни ограбват, тези в парламента си играят със съдбите на хората и тези в министерството, нима човек или повече от един са терористи когато стачкуват за това че биват ограбвани от собствената си държава и тероризирани от месни управници нима нее вярно налагат данаци овеличават ток,парно петрол ,как е възможно цените на стоките да са като в друга Европеиска държава, заплати като на депотати и министри да може да се живее и в България и кои според вас са терористи НАИ ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ СА НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ, А НЕ ОНЗИ ГЛАДЕН И ГОЛ ЧОВЕК СЕ САМО ЗАПАЛВА ИЛИ САМО ВЗРИВЯВА ЗАДА ПОКАЖЕ НА СВЕТА ЧЕ ВЪВ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА БИВА ОГРАБВАН И ТОЙ ТРЯБВА ДА НАМЕРИ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИ ДАНАЦИ,ТОК,ПАРНО,ВОДА .да си платиш здравни осигоровки,осигоровки за пенсия и като погледнеш само за това живеем да плащаме зада може нашите управляващи да крадат тези пари и следващите да казват онези крадоха ние няма да крадем но ще трябва да увеличаваме за да можем и ние да крадем и да ходим на море и в дреги държави на ваш гръб. защото на чуш гръб 100,тояги са малко.

tastqn4eto1986
17 May, 2010 | 23:36

ne mi se vijda vqrna taq rabota

Mel
18 Sep, 2009 | 21:10

Какви "органи на реда" пазели тези уникати..след като сме в масово БЕЗредие,Безверие и БЕЗгрижие от страна на АНТИуправниците ни.Още веднаж ЖАЛКО за шансовете,които земята ни дава,да се ОТкупим от света и оцелеем!!!!!!!!!

m
19 Aug, 2009 | 18:41

Както историите със затъмнението по станалото в Царичина дупка..... така и сега..... информацията ще доведе до....ЗАБВЕНИЕ!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.