Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От космоса откриха сърцето на Волжка България
25 Юни 2009
Спътникът за детайлно наблюдение на земната повърхност "Ресурс-ДК1" засече ханския дворец
" Ресурс- ДК1 "
" Ресурс- ДК1 "

Предполагаемото местонахождение на ханския дворец в столицата на древната държава Волжска България бе открито чрез с помощта на спътника "Ресурс-ДК1".

За това съобщи Равил Ахметов, генерален конструктор на ракетно-космическия център в руския град Самара "ЦСКБ-Прогрес". "Предполагаме, че сме открили въпросния дворец, чието местонахождение бе неизвестно в продължение на много години", заяви Ахметов, позовавайки се на данни, получени от спътника. Волжка България, известна още като Волжко-Камска България, е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама.

 Счита се, че държавата е основана около 660 г. от хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Тя придобива независимост едва след като отхвърля хазарския сюзеренитет в края на IX в. или в началото на X в. През 922 г. държавата приема за официална религия исляма и постепенно създава висококултурна цивилизация. Волжка България просъществува чак до XIII в., когато е разрушена от набезите на монголо-татарите и става част от владенията на Златната орда. И до днес част от населението на автономна република Татарстан (до 40-те години на XX в. Булгаристан), в състава на Руската федерация и на чиято територия се е разпростирала Волжка България, не приемат името татари и предпочитат да се наричат българи.

Космическият апарат за детайлно наблюдение на земната повърхност " Ресурс- ДК1" е в експлоатация вече три години, през това време е направил снимки на повече от 53 млн кв.м. Освен непосредствените си задачи, той работи и в интерес на световната наука. Чрез него се осъществява научен международен проект, който търси антиматерия в космическото пространство, проучва се физиката на Слънцето и тъмната материя, както и редица други задачи. Магнитният спектрометър "Памела", установен на борда на спътника, осъществява прецизни измервания на енергетичните спектри на заредените високоенергични космически частици: антипротони, протони, леки ядра и ядра от средна група, електрони, позитрони.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ъъъъ
05 Aug, 2009 | 05:41

Евреите са гола вода и честно казано, хич не ми дреме изгодно ли е това за тях или не!

муспи
03 Jul, 2009 | 02:45

А това изгодно ли е или неизгодно за еврейте? Синедрионът още не се е произнесъл.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.