Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха останките на един от първите царе на маите
11 Май 2009
Костите са открити в храма Оропендола, а изследователите смятат, че те са на един царете на Копанската династия

Хондураски учени твърдят, че са открили останките на един от първите царе на цивилизацията на маите. Находката е направена в предколумбвия град на маите Копан. На това място през средата на първото хилядолетие след Христа е основана Копанската царска династия на маите, от която са известни 16 царе. Костите са открити в гробница на храма Оропендола, а изследователите смятат, че те са на един царете на Копанската династия.

Според директора на Института по история и антропология на Хондурас, човекът, чиито останки са открити е починал едва на тридесет години. Състоянието на откритите кости не е много добро, тъй като върху тях е паднал част от тавана на гробницата. Прекрасно съхранени са обаче зъбите на покойника.

Предколумбовият град на маите Копан се намира на територията на департамент Копан в най-западната част на Хондурас, близо до границата с Гватемала. Наричан още и „царския град сред джунглата“ Копан е открит от американския изследовател Джон Лойд Стивънс и английския художник Фредерик Кейтъруд.

На това място от V до IX век процъфтява град-държава, достигнал висока степен на цивилизация. Близо 5 века по време на класическата епоха градът е бил управляван от 16 царе последователно. Никой сега не знае защо мястото е било изоставено така внезапно. Около 6 века след обезлюдването на древния майски град, испанските колонизатори споменават в записките си Копан. Днес потомците на предишните обитатели на „царския град“ живеят до града, в покрайнините.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.