Факти, Анализи, Коментари
   1 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени смятат, че са открили мястото, където са погребани Клеопатра и Марк Антоний
Николай Атанасов - 17 Април 2009
Най-известната любовна двойка в световната история вероятно почива в тунели под храмов комплекс в Тапозирис Магна
Храмовият комплекс в Тапозирис Магна.
Храмовият комплекс в Тапозирис Магна.

Алабастровата глава на Клеопатра.

Две от мумиите от некропола.

След 20 април съвместна експедиция на археолози от Египет и Доминиканската република ще започне разкопки в търсене на погребението на легендарната египетска царица Клеопатра и нейния любим Марк Антоний, след като учени оповестиха, че се открили мястото, където почиват останките им, съобщава британският ежедневник The Times.

Специалистите смятат, че двойката е погребана в тунелите под храмов комплекс в древния град Тапозирис Магна (Taposiris Magna), разположен на около 27 км. от Александрия, оповести лично водещият археолог на Египет и директор на египетския Върховен съвет за паметниците на древността (Superior Council for Antiquities), д-р Захи Хауас (Zahi Hawass).

Решението за разкопките било взето окончателно, след като радиолокоционно изследване на района показало, три дълбоки шахти под открит наскоро некропол на знатни египтяни, една от които вероятно води до погребалната камера на Клеопатра и Марк Антоний, които според историческите източници са погребани заедно. Египетските и доминиканските археолози ще копаят и на трите места по линията на тунелите.

В прессъобщението на д-р Захи Хауас се посочва, че радиолокационното сканирана на комплекс било извършено след откриването некропола край храма в Тапозирис Магна.

7 от откритите в него 27 гробници били подземни, като в тях специалистите открили 10 мумии, в т. ч. две позлатени. Това накарало египтолозите да предположат, че в или около храма може да е погребан високопоставен представител на властта в Древен Египет, тъй като чиновниците и велможите често издигали гробници за себе си близо до мястото на погребението на своите покровители.

В комплекса в Тапозирис Магна била открита и алабастрова глава на Клеопатра, 22 монети с нейния лик, бронзова статуя на Афродита и маска, която по всяка вероятност е принадлежала на Марк Антоний, посочва Bloomberg.

Ако търсенето на гробницата на Клеопатра се увенчае с успех, то открититето, според д-р Хауас, ще е сравнимо по значимост с откритието на гробницата на Тутанкамон.

Родената през 69 г. пр. н. е. Клеопатра (Cleopatra VII Philopator), управлява Египет от 51 г. пр. н. е. до самоубийството си на 12 август през 30 г. пр. н. е., след решителното поражение на силите на Марк Антоний от войските на Октавиан Август в морската битка край Акциум (2 септември 31 г. пр. н. е.). Марк Антоний се самоубива малко по-рано и издъхва в ръцете на царицата.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.