Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Идентифицираха останките на сестрата на Клеопатра
Николай Атанасов - 16 Март 2009
Скелетът от Ефес, открит още през 1926 г., е на амбициозната по-малка сестра Арсиноя, убита по заповед на Клеопатра
Възстановка на лицето на Арсиноя ІV.
Възстановка на лицето на Арсиноя ІV.

Група австрийски археолози доказа, че открит преди повече от 80 години в центъра на древногръцкия град Ефес в Мала Азия, днес на територията на Турция, скелет е принадлежал на принцеса Арсиноя ІV (Arsinoe; 68 или 67 г. пр. н. е.- 41 г. пр. н. е.) – по-младата и амбициозна сестра на египетската императрица Клеопатра, която спорела с нея за престола, съобщава Fox News, цитирайки информация на британското издание The Daily Telegraph.

Европейските археолози открили гробницата с останките още през 1926 г. и взели със себе си за изследване черепа, който бил детайлно изследван, измерен и описан. Тогава обаче останките не могли да бъдат идентифицирани, а в годините на Втората световна война черепът на принцесата изчезнал безследно.

През 1990 г. докторът по археология от Австрийската академия на науките, д-р Хилке Тюр (Hilke Thür) отворила отново саркофага в гробницата и открила, че обезглавеният скелет е все още на мястото си. След 4-годишно изследване на останките, Тюр излезла с хипотеза, че те принадлежат именно на убитата по заповед на Клеопатра Арсиноя. 

Тогава мнозинството историци сметнали теорията за малко вероятна, но днес със средствата на съвременната наука Австрийският археологически институт провел ново изследване на останките, сравнявайки ги с още 500 скелета, открити в същия исторически пласт в Ефес, от който датира гробницата – 50-20 г. пр. н. е. Специалистите тръгнали от обратната теза – че теорията на Тюр за Арсиноя е невярна, но не намерили никакво доказателство за това.

Допълнителното изследване и реконструкцията на черепа на Арсиноя, съгласно информацията за него, показва, че принцесата е съчетавала чертите на белите европейци, древните египтяни и чернокожите африканци, което кара на изследователите да смятат, че Клеопатра също е имала смесен произход и евентуално африканска кръв, а не както се е смятало досега – македонски, т. е. гръко-кавказки произход, уточнява The Times.

Арсиноя и Клеопатра (или както е официалната й титла, Клеопатра VII Филопатор; 69-30 г. пр. н. е.), били дъщери на елинистическия цар на Египет Птолемей XII от различни майки. Арсиноя, която според съвременниците си се отличавала с неземна красота, сама била закратко царица на Египет под името Арсиноя IV.

Когато Юлий Цезар пристигнал в Александрия през 48 г. пр. н. е. и се съюзил с Клеопатра, Арсиноя успяла да избяга с помощта на учителя си Ганимед и да се присъедини към бунтовните египетски войски под командването на Ахилес (Achillas), които я обявили за фараон на Египет. По-късно Ахилес бил убит по заповед на евнухът Ганимед, който на свой ред застанал начело на армията.

След като египетските войски били разбити от Юлий Цезар в Битката на Нил през 47 г. пр. н. е., Арсиноя била откарана в Рим, за да води Триумфа на Цезар като военна плячка. След унижението, Арсиноя потърсила убежище в Храма на Артемида в Ефес.

Тъй като се страхувала от амбициозната си сестра, Клеопатра поискала от любовника си Марк Антоний да я убие, което се случило в Храма на Артемида през 41 г. пр. н. е.

Научната документация от проучването на останките на младата принцеса ще бъдат представени от д-р Фабиан Канц (Dr Fabian Kanz) от Медицинския университет на Виена пред Американската асоциация на специалистите по физическа антропология (American Association of Physical Anthropologists) в Чикаго на 31 март, посочва The Daily Mail.

Историята на откритието ще бъде представена и от документалния филм “Cleopatra: Portrait of a Killer”, който ще бъде излъчен по BBC1 от 21,00 ч. местно време (23,00 ч. българско време) следващия понеделник, 23 март.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

doggy style
09 Jul, 2009 | 18:43

Аз дете от първия брак на родителите си. Мулатка съм и единият ми родител е чернокож, а другият е бял. Майка ми се жени повторно и има друга дъщеря - моя полусестра. Баща ми също се жени повторно и има син, т. е. аз имам полубрат. Ха познайте от коя раса или смесица от раси са полубрат ми и сестра ми!
Същата работа е с полусестрата на Клеопатра, ако наистина скелетът е на сестра и. Какво доказва, дори и наистина Аесиноя да има негроидни белези, че Клеопатра също има?? Имат общ баща и различни майки. А, доколкото знам, няма сведения Птолемей (общия баща) да има негроиден произход.

Bonifac
18 Apr, 2009 | 12:59

Kleopatra ubiva sobstvenory4no sestra si.Pyrvona4alno e zato4ena,a sled tova ubita.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.