Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-древното химическо оръжие
19 Януари 2009
Археолог смята, че персите са използвали срещу римляните отровни газове от битум и сяра

Археолог от Лестърския университет (University of Leicester) твърди, че е успял да открие доказателства за използването на химическо оръжие по времето на Римската империя. Пълният доклад за откритието е предтасвен пред Американския археологичен институт, съобщават от университета. Изследователят Саймън Джеймс (Simon James) проучвал древния град Дура-Европос (Dura-Europos), който лежи на брега на река Ефрат в Сирия. През 256 година градът бил обсаден от персийската армия. Няма никакви писменни свиделства за обсадата,  така че археолозите се опитват да възстановят събитията по откритите по време на разкопките тела и предмети.

Учените установили, че персите се опитали да съборят стените на града, като ги подкопали. Римляните от своя страна също направили подземни проходи, за да пречат на противниците си за тези действия. В един от римските тунели през 1930 година археолозите открили останките на 20 римски войници с пълно бойно снаряжение и без смътоносни рани. Джеймс се опитал да обясни как са загинали тези хора. Анализът на разположението на труповете показал, че те са разположени така сякаш някой ги е наредил, за да закриват прохода. Джеймс счита, че това е дело на персите, които са копали от противоположната страна. За да обясни как са загинали наведнъж 20 човека, изследователя предлага теория за използването на химическо оръжие.

В “римския” тунел са открити следи от битум и кристали от сяра. При запалването на тези вещества се отделят отровни газове. Джеймс предполага, че персите са поставили в своя тунел казан с битум и сяра и когато римляните са пробили отвор в тунела с помощта на мехове са насочили смъртоносните газове към защитниците на града. След няколко минути те били мъртви.

Независимо от използването на химическо оръжие от персите, то не им помогнало да превземат града с помощта на тунелите. Въпреки това, градът е бил превзет, но как е станало това все още не е ясно.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.