Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Мексико е съществувала неизвестна до момента култура
12 Декември 2008
Археолози открили 41 артефакта, които не могат да бъдат отнесени към някоя от известните култури

Няколко десетки каменни статуетки, които са били открити в централната част на Мексико, показват, че в този регион е съществувала неизвестна до момента култура. Преди 15 години археолози открили известен брой предмети в долината Тулансинго (Tulancingo), щата Идалго, съобщава National Geographic. Голяма част от откритите 41 артефакта са толкова различни от откритите преди това в района предмети, че е трудно да бъдат отнесени към някоя от известните до момента култури.

Голяма част от фигурите изобразяват хора, които седят с положени ръце на коленете. Някои имат на главите си шапки със змии в основата. Една от статуетките представлява човек, който излиза от устата на ягуар. За изработването на скулптурите са били използвани смеси от пясък, вар и вода, оцветени в син или зелен цвят, за да имитират нефрит.

Всички артефакти са изработени преди 1100 - 1400 години. Изследователите нарекли неизвестната култура Хуайомулко (Huajomulco) в чест на необичайната пирамида, в която са открити скулптурите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

cantay
22 Apr, 2009 | 23:51

izobshto ne mi haresa.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.