Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изложба за пороците на българина отваря днес в Дома на хумора в Габрово
4 Декември 2008
Как са се забавлявали дедите ни с кафе, захар, тютюн, алкохол...

На 4 декември в 17.30 часа в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще отвори врати една нестандартна изложба. Накратко тя може да се опише като сладко-горчива, опиваща и пленяваща. Защото е посветена на... няколко човешки порока. Нейни създатели са специалистите от Историческия музей в Горна Оряховица, който гостува в габровската Весела къща.

Колекцията запознава със захар, кафе & сие, с алкохола и тютюна и всичко, свързано с производството и консумацията им.

Представени са много любопитни и малко известни факти за Горна Оряховица като един от центровете на сладкарството в началото на 20 в.

Показани са всевъзможни кутии за захар, шоколадови и бонбонени опаковки, мелнички за кафе и подноси, дадени са любопитни подробности около производството и консумацията на  толкова популярния в средата на 20 век български шоколад „Крава”, произвеждан именно в Горна Оряховица, загатнат е и скандалът с „Български тоблерон”, довел до фалита на неговия производител.

Другият човешки порок, свързан с алкохола, е представен чрез разнообразни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на 20 в. Наред с елегантните бутилчици с формата на голо женско тяло или на русалки, усмивки предизвикват и снимките с „алкохолни” послания, допълващи темата. Сред най-ценните експонати в тази част на изложбата е английска гарафа, принадлежаща на фамилия Бурови.

Експозицията припомня как тютюнът от водеща икономическа култура се превръща в един от големите врагове на човечеството. Музейните специалисти са издирили и представили цигарени кутии, кибрити, кутии за тютюн, оригинални запалки и лули, някои от които са на повече от 100 години. Сред любопитните експонати в изложбата са и най-разнообразни атрибути, свързани с тютюнопушенето, някои от които са били притежание на известни личности от региона (на банкера Атанас Буров, поета Асен Разцветников и др.).

Изложбата „Пороците” ни убеждава, че всеки порок ни завладява неусетно, грабва окото или гали вкуса ни и много скоро ни превръща в свои пленници и дори нещо повече. Всеки избира дали да му се поддаде или да весели сърцето и близките си през многото задаващи се празници по друг – безопасен, почтен и здравословен – начин


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mутрев
05 Feb, 2009 | 15:24

Заглавието ви е много тенденциозно, господа!

Не по-малки са гафове от този род и в чужбина. Типично българско-интелекуално е май само...... самооплюването на сънародниците си!


Кой ли пък би направил подобна изложба за пороците и идиотизма НА ХОРАТА ПО СВЕТА?

Нали един ...Айнщайн беше казал че човешката простотия е по-голяма и от безкрайността!!! ( не съм го чувал да казва че ...българската глупост е по-безкрайна от общочовешката!!!)




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.