Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Митологията на Съединението и неговите антигерои
Евгений Тодоров - 6 Септември 2008
Поглед отвъд заучените клишета и обслужващите властта емоционални призиви
Българският таен централен революционен комитет, 1885 година. Коста Паница, Иван Стоянович, Захарий Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов.
Българският таен централен революционен комитет, 1885 година. Коста Паница, Иван Стоянович, Захарий Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов.

Митологията на Съединението 1885 година ни е вече до болка позната. Повърхностният прочит на историята, съчетан с обслужващи всяка власт емоционални призиви за обединение на българите в името на светлото бъдеще, доминира в тържествените слова при всяко честване на събитието. Един по-задълбочен поглед обаче открива и по-интересни неща - как в дните около Съединението се зараждат няколко архетипа, които могат да се срещнат и в по-късни исторически периоди. Още тогава е имало даже и агенти – доносници. Започваме с тях.

Няколко дни преди Съединението С.С.Бобчев, директор на правосъдието в Източна Румелия, получава писмо, в което се съобщава за станалото в Дермендере заседание на съзаклятниците –съединисти. Изброяват се имената им, разкрива се планът им за действие. Авторът сам си е избрал псевдонима – “Чиновник”.Ако съзаклятието не беше успяло, този човек би направил кариера. Но след Съединението той остава неизвестен. Така за историята остава само един “Чиновник”.

Обикновено събитията от 6 септември се описват като всенароден празник, а не като преврат /въстание, комплот, революция, пронунциаменто, взрив – според съвременниците/, при който има повече от една жертва. Единствената жертва – Райчо Николов, пада в Пловдив. Съвсем различно е положението в Чирпан.

Наказателен отряд, начело с поручик Жейнов, тръгва след отряд въстаници. Поручикът, “от желание да се прояви и предан на румелийските управници”- както пишат съвременниците, дава заповед да се стреля. В разстрела участва и поручик Вощинов. Жертвите са погребани на 7-и и техните имена бързо се забравят в еуфорията на Съединението.

Не по-малка преданост демонстрира и капитан Кънчев, който е изпратен да потушава бунта в Панагюрище. В архивите са останали няколко негови телеграми:“...за повдигане падналия авторитет на властта трябва сила.”“...Мисля, че немедленно трябва да се нападне и смаже тази неоформена още сган!” “...съсипан от труд и за сън. Въобще за днес положението ми е критическо. Боя се, че ще падна в изнурение на сили."

“Още един като него да имаше – пише Захари Стоянов, - и съединението нямаше да стане”.

Трима опълченци решават да ликвидират престаряващия се капитан. Спасява го пазаджишкият съзаклятник Тодор Мумджиев. Той решава, че един такъв млад и образован човек ще бъде потребен занапред на България. Капитан Кънчев посреща утрото на 6-и септември, изпаднал в голямо двоумение. Бързо обаче се ориентира в обстановката, слага панагюрско лъвче на фуражката си, проси милост и пръв повежда хорото...

Минават години, събитието се митологизира и фактите, които не вършат работа, се забравят.Ако някой все пак спомене за душманите на Съединението, намира се извинение. Както днес се казва – служили са на България. Изпълнявали са заповеди.Ето какво пише съвременникът на събитията генерал Абаджиев в своите спомени: ”Не зная защо, но ние, офицерите, ако и да смятаме себе си за патриоти, но имаме едно чисто военно възпитание в абсолютно подчинение и буквално изпълнение на получената заповед, та не считаме тези наши другари дотолкова виновни, додето са се опитали да изпълнят точно получената заповед.”

И така – Съединението успява.Тълпата линчува убиеца на капитан Райчо. Поручик Жейнов, обезумял от страх, търси козите пътеки из Балкана, за да избяга от възмездието. Поручик Вощинов от “гризение на съвестта и от разкаяние” полудява и умира. Капитан Кънчев надживява всички и става градоначалник...


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mecho Pfu
07 Nov, 2008 | 11:59

Alo , misle6t , ti maj si ot prika4en nqkoj etnos , a ? Ne 4e e lo6o , ama malko loqlnost nema da ti nawredi - ama sigur i ti si ot naglecite swetowni deto ne znaqt 6to war6i lewata dokato desnata laska bastunq ... ******** !!!

vulgar
25 Sep, 2008 | 08:50

Много лошо се е засилила каручката ни към пропастта! А още по-лошо е,че бидейки крайно обезверени и изнервени,се нападаме един-друг,а това определено се харесва на враговете на българския народ...Уви,аз не виждам начин за обединяване на поне малка група съмишленици,способни на конструктивни дела в полза на народа...а и толкова много провокатори - мама миа

vulgar
23 Sep, 2008 | 00:51

а бе тоя мишлещия,ходи до тоалетната,please! Мики,нали сме сивилизовани съсли веке

misle6t
11 Sep, 2008 | 00:57

Az nemoga da razbera za6to vsi4kite vie psevdo patrioti besneete pred faktite:)Qsno e 4e SAEDINENIETO e stanalo za6toto TURCIA ne e iskala da e TUK...i zatova nqma armiq i red takiva...za smetka na tova balgarite se izbivat mejdu tqh si...i otdelno 4ARDAFON unijava KRASTOVI4...sa6to balgarin...sa6tite ste i VIE tuk koito mi pravite analizite na PATRIOTIZMA i NIHILIZMA...za6toto e qsno iskate samo da ble6tite VISKOPARNI DUMI i da strelqte po kra4mite ...i da se biete v gardite za BALGARIQ...6te6e da e sme6no ako ne e tragi4no tazi va6a prostotiq na sa6tnosta PATRIOTIZAM...no vsi4ko zapo4va ot intelekta i nai ve4e GENA!

СОКРАТ
07 Sep, 2008 | 19:16

Митологията на Съединението и неговите антигерои.... един ден ще ни разкаже как такъв стойностен празник е бил .... обезсмислен и доведен до парадокса.... да бъде организиран от и за....ЕНИЧЕРСКИ ОРДИ- обезбългарили родината ни !!!

Но нали.... който владее миналото (т.е. Историята и коментарите по нея).... владее настоящето !!!

Пък и.... кой им пречи ?

Мутрев
07 Sep, 2008 | 17:18

А ясно е че всеки колонизатор(освободител) има нужда от ЕНИЧЕРСКИ ОРДИ!

..................каквито са сегашните български политически марионетки! Иначе нямаше да имат тази откровено антибългарска и нихилистична дейност на всички равнища!

Чалгев
07 Sep, 2008 | 17:16

Ей заради такива (като долния) ...мислители сме на това дереже !


Щото все чакаме...."някой да ни оправи" отвънка......

И като че ли забравяме че ОСВОБОДИТЕЛ ... най често значи...РОБОВЛАДЕТЕЛ !!!

misle6t
07 Sep, 2008 | 12:15

Vsi4ko e qsno zorlem e stanalo i SAEDINENIETO...za6toto TURKSTA VLAST PROSTO NE E ISKALA DA BADE TUK...za6to v tozi red na misli MAKEDONIQ ne si q osvobodihme ....za6toto ot BALGARITE NI6TO NESTAVA...NQMAME SILICI...DA SE OSVOBODIM OT TURSKO ROBSTVO TA RUSIA NI OSVOBOJDAVA...TAKA 4E ZAMISLETE SE SEGA KATO ISKATE DA SVALQTE PRAVITELSTVO..SA6TITE STE KATO PREZ APRILSKOTO VASTANIE...5 4ETNIKA 6TE BUTAT VLASTA ..PORADI PROZAI4NATA PRI4INA 4E DRUGITE SI SEDQT V KA6TI...TOVA E NA4IN NA JIVOT NA BALGRITE OT VEKOVE ZA VEKOVE...SEGA 4AKAM POREDNIQ VAN6EN OSVOBODITEL IILI BLAGODENSTVIE...TOVA E REALNIQ JIVOT ..4AO!

Сократ
06 Sep, 2008 | 21:44

Бе те .... нарочно....

За да могат после да ти пишат..."гласувал" за които им е угодно !!!

.....................................

Чалгев
06 Sep, 2008 | 21:42

И няма да забравя ..... паниката, която възникна когато преди няколко години..... отидох и ГЛАСУВАХ !!!

Не можаха да ми обяснят как така поддържат имена на неживеещи в държавата... в избирателните списъси !!!

Mутрев
06 Sep, 2008 | 21:32

Нямам го клавиша за който питаш!


Пък на "Капитан Райчо" и "Чардафон".... ще им напомня, че аз така и вече съм.... прогонен от родината си от подобни на тях изроди (говаря за приелите имената им като ник-скривалище)

И въпреки че вече двайсетина години не съм си в родината.... знам че и моето, и имената на жена ми и сина ми...НЕ СА ИЗВАДЕНИ ОТ ГЛАСОПОДАВАТЕЛНИТЕ СПИСЪИ !

В Европата ПРЕДИ ВСЕКИ ИЗБОРИ..... жераещите да гласуват подават молби, доказателствени документи за работа.... та дори и платени фактури за ток.... за да докажат ЧЕ ЖИВЕЯТ там където искат да гласуват.

В Булгаристан..... ви тътрят "екскурзиантски автобуси".... плащат на мангали .... и ЕТО ВИ.....БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ!!!

Повръща ми се от разни калибри ЕНИЧЕРИ.... дето опоскаха като скакалси родината ми!!!

БОГ ДА СЪДИ.... пишман Чардафоновси и "капитан Райчавси.... и всичките пишман-интелигенти ПРЕДАТЕЛИ на живота и съдбата на собствените си деса !!!

Но той и дядо ми навремето казваше: НЕ Е ЛУД КОЙТО ИЗЯДЯ ЗЕЛНИКА, АМИ ТОЗИ, КОЙТО МУ ГО ДАВА !!!

Заради това че сте продали бъдещето на десата си..... ПЛЮВАЙТЕ ПО МЕНЕ..... (аз съм луд дето се надявам някой да се осъзнае)


Въпрос
06 Sep, 2008 | 21:06

Мутрев, Чалгев (Чалгю), сигурен съм, че си едно и също лице с различни псевдоними. Моят въпрос към тебе е следния: Нямаш ли клавиш "Ц" на клавиатурата, та винаги пишеш "С" на мястото на "Ц"?


чардафон
06 Sep, 2008 | 17:56


Браво,г-н капитан!И ние ще да станем от гробовете да се разправим с тази паплач и с тази измет,дето мърси паметта ни и научила се да пише,пък не научила се да живее.
Позр на таквизи тиквеници и на таквизи безотечественици!

капитан райчо
06 Sep, 2008 | 17:53

до господата мутрев и чалгев,тук. ако да бих знаел,че толкова години след моята погибел за Съдениението,в този пръв съединистки град ще да се родят изроди и измети като вас двамата,същества без съвест и капчица свян и морал,по-добре да бях останал жив,та да видя днес сметката и на вас,и на всички още като вас.вие и бездруго не живеете,ами поне да не мърсите отечеството ни.
позор и проклятие за вас,предатели.

Чалгю
06 Sep, 2008 | 12:29

Така ще е докато хората не спрат ....ДА ЧАКАТ (като тинейджърките)....да им дойде принса на Бял кон, че да ги спаси !!!

И докато ....лъжещите и освиняващите наводняват медиите(си) с викове.... - Дръжте ЛЪЖЕЩИТЕ и предателите !!!

ТЕ...... И СЕГА "СЕ ПОДГОТВЯЛИ" ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОВОКАСИИ ПО ПРАЗНИСИТЕ ЗА сЪЕДИНЕНИЕТО !!!

Но единствено като в приказката "Стани, че да седна аз!"

Мутрев
06 Sep, 2008 | 12:23

Минават години, събитиЯтА се митологизираТ и фактите, които не вършат работа, се забравят.Ако някой все пак спомене за душманите на Съединението (или за ЕНИЧЕРИТЕ-псевдобългари), намира се извинение.


Иначе..... колко ли време ще мине да прочетем историко-психологически анализи в които да видим малко позитивност.....


....да усетим НАСИОНАЛНА ГОРДОСТ и .... да видим някаква надежда за спасение от безмозъкови ..... нихилистични.. ЕНИЧЕРИ - интилигенти ???

Бог я пази България !!! Кой обаче ще ни опази от жлъчта и нихилизма на предатели-интИликтуали и политически бандити ???




  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.