Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха неродените близначки на Тутанкамон в гробницата му?
Николай Атанасов - 2 Септември 2008
Това твърди професор от Университета на Ливърпул след първични кръвни тестове, ДНК-анализът ще е готов през декември

Професорът по физическа антропология от Университета на Ливърпул, Робърт Конъли (Robert Connolly), който пръв път изследва мумията на “момчето-фараон” в края на 60-те години, обяви сензационно, че двете трупчета на мъртвородени бебета, открити в гробницата на Тутанкамон след отварянето й през 1922 г., са негови дъщери-близначки, съобщава британският ежедневник The Times.

Конъли обяви тезата си и свързаните с нея открития на международна конференция по древноегипетска медицина и фармакология в Манчестър на 1 септември.

Конъли изследвал кръвни проби, взети от мумията на Тутанкамон през 1969 г., като впоследствие ги сравнил с кръвните проби на по-големият запазен плод на момиченце през 1979 г., като анализът показал, че то е дъщеря на младият фараон. Сравнителните изследвания и на по-малкият фетус през 2008 г. показало, че неродените момичета са сестри-близначки.

Въпреки че двата зародиша значително се различават по размери, а гестационната (зародишна) възраст на единия е едва5 месеца, докато другият е на 7-9 месеца от развитието си, специалистът е на мнение, че и двата плода са от единствената известна бременност на младата съпруга на Тутанкамон, дъщерята на Нефертити, Анксенамун (Ankhesenamun). Досега бе известно, че фараонът-момче от XVIII-тата династия, починал на 18-19 годишна възраст, не е оставил след себе си живи наследници. 

В началото на август мумиите на неродените момиченца са изпратени за по-детайлни изследвания, в т. ч. CT-томография и сравнителен ДНК-анализ, за да се установи дали са страдали от евентуални заболявания и каква е роднинската им връзка с Тутанкамон.  Родителската загадка около зародишите се очаква да бъде разрешена окончателно през декември 2008 г., когато трябва да бъде готов ДНК-анализът.

Ако ДНК-то на неродените момиченца все пак не съвпадне с това на Тутанкамон, то учените обясняват присъствието им в гробницата му с убеждението на египтяните, че така владетелят им ще започне живота си в отвъдния свят “като новородено”.

Мумиите на двата плода се съхранявали във Факултета по медицина на Университета на Кайро, веднага след откриването им от знаменития археолог Хауърд Картър през 1922 г.  в гробницата на западния бряг на Нил в Луксор. Тутанкамон става фараон на 9 години и управлява империята си около 10 години (1333-1324 пр. н. е.), преди да почине при мистериозни обстоятелства.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.