Факти, Анализи, Коментари
   7 Декември 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В горите на Амазонка откриха голям древен град
1 Септември 2008
В местността е имало около 15 големи центъра, с които са били свързани селища-сателити.

В амазонската джунгла в миналото е имало огромна градска агломерация, която е съществувала от 500 до 1500 година, съобщи The Telegraph. До сега се смяташе, че девствените гори не са били заселвани от хора. Изследователи обаче успяха да открият останки от селища, които са били населени от поне 50 000 жители.

Антрополози от университета във Флорида смятат, че градът в южната част на Амазонка е имал високо ниво на организация. Той напомня на градовете в средновековна Европа и Древна Гърция. Древното селище е било оградено с високи стени. Във вътрешността му е имало пътища, които са били ориентирани на североизток и югозапад и са изхождали от централния площад.

Площадът е представлявал открито пространство, което е можело да се използва както за гробище, така и за пазар. Според археолозите, жителите на града са го използвали и като място за обществени дискусии. По тези места са се намирали около 15 големи центъра, с които са били свързани останалите селища-сателити.

Може би, откритите в древния град язовири и изкуствени водоеми са били използвани за развъждане на риба. Не е изключено древните жители на Амазонка да се занимавали и със земеделие.

Вероятно голяма част от жителите, населяващи града, са били избити от пристигналите в този регион европейци през XV век. От тях са останали само представители на племето куикуро (kuikuro), които сега живеят във планинските райони на Шингуано (Xinguano).


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.