Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина човекът, който уреждаше размяната на шпиони през Студената война
23 Август 2008
Волфганг Фогел, адвокат от ГДР, е посредничил при размяната на легендарни имена
Волфганг Фогел
Волфганг Фогел

В Германия на 83 години почина Волфганг Фогел, знаменитият посредник в операцията по размяна на шпиони от времената на Студената война.

Фогел, който е бил адвокат в ГДР, за пръв път встъпва в ролята на посредник през 1957 година, когато участва в размяната на агента от КГБ Рудолф Абел, задържан в САЩ за сваления над СССР американски летец Гери Пауърс. Процедурата на размяната се извършва на моста Глинекер между Западен Берлин и Потсдам в ГДР.

В продължение на следващите 30 години на моста Глинекер с посредничеството на Фогел са били разменени около 150 шпиони от страните- съперници в Студената война. През 1981 година Фогел е организирал извеждането в ГДР на разкрития агент на Щази Гюнтер Гийом, който дълго време остава в най- близкото обкръжение на канцлера на ГФР Вили Брандт. През 1986 година с негова помощ на Запад пък отива Анатолий / Натан/ Щаранския - известен в момента израелски политик.

С посредничеството на Фогел от 1964 година от Източна Германия в Западна са преминали около 34 000 политически затворници и 215 000 обикновени граждани. Западногерманските власти на практика са откупили тези хора от Източна Германия, заплащайки за тяхното право да отидат на Запад с 3.5 милиарда марки / около 2.7 млн долара/.

Дейността на Фогел винаги е предизвиквала нееднозначни оценки. След падането на Берлинската стена го обвиняват, че е работил за Щази, че е получавал подкупи от желаещите да емигрират на Запад, както и че е правил далавери с имуществото на емигрантите. Върховният съд на ФРГ обаче напълно сне от него обвиненията.

През 1993 година Фогел бе удостоен с персонална биографична книга, наречена "Адвокат на дявола", а 10 години по- късно е един от главните герои в изложба в Бон, посветена на работата на спецслужбите по време на Студената война.

Последните години от живота си Волфганг Фогел е прекарал в дома си в Шлирзее в Бавария, където е и починал от сърдечна недостатъчност сред роднини и близки.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.