Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
40 години от въоръженото потушаване на Пражката пролет
21 Август 2008
24 дивизии на страни от Варшавския договор преминават държавната граница, има атаки и от въздуха
Пражката пролет 1968
Пражката пролет 1968

Началото на Пражката пролет, години след подобни събития в Унгария, започва на 14 май  1968 година, когато на власт идва новият генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия  Александър Дубчек и почти веднага започва реформа на комунистическия режим в страната, издигайки лозунга за " социализъм с човешко лице". Смело чупи каноните на тоталитаризма във времена, когато това се наказва сурово. Той въвежда пазарни елементи в управлението на икономиката, отменя цензурата, разрешава политическите клубове.
 
Предишният генерален секретар на Чехословакия Антонин Новотни губи поста си, след като Москва сваля " благословията си" от него, прекалено голямо е недоволството на партийните членове. Новият - Дубчек, с действията си се изправя директно срещу Кремъл. А Кремъл е нащрек, защото унгарските събития от преди 8 години още парят.

Промените в курса на Чехословашката компартия се оценяват като " контрареволюция" от лидерите на останалите социалистически страни, а отговорът - въоръжено потушаване - е решен на разширено заседание на Политбюро на ЦК на КПСС на 16 август 1968 година и на съвещание на ръководителите на страните от Варшавския договор в Москва на 18 август.

За конкретен повод служи писмо- обръщение на група партийни и държавни дейци на ЧССР до СССР и останалите страни от Варшавския договор с молба за оказване на интернационална помощ.

24 дивизии преминават държавната граница на Чехословакия, над базите на ВВС е извършен въздушен десант. Превзета е Прага, Александър Дубчек и редица други чехословашки ръководители от висшия ешалон са изпратени в Москва.

Реакцията на САЩ и техните съюзници от НАТО в условията на Студената война е сдържана критика.

В специална монография, издадена от чешкия Институт за изучаване на тоталитарните режими по повод 40- годишнината от събитията, са посочени жертвите от военната инвазия. Убити са 108 души, ранени са 505. За база данни са послужили документи от службите за сигурност, прокуратурата, болниците.

Пред чешкия президент Вацлав Клаус в Кремъл миналата година Владимир Путин се извини. "Ние не само осъждаме всичко, което е било негативно в миналото, имам предвид 1968 г., ние имаме чувство за морална отговорност за това минало".


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.