Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени разгадаха функциите на единствения запазен античен “компютър”
Николай Атанасов - 31 Юли 2008
“Механизмът от Антикитира” измервал времето, създавал календари, пресмятал затъмненията и насрочвал Олимпийските игри
“Механизмът от Антикитира”.
“Механизмът от Антикитира”.

Единственият съхранил се до наши дни античен астрономически калкулатор, известен като “Механизма от Антикитира” (Antikythera Mechanism) или “компютъра от Антикитира” (по името на гръцкия остров, край който е открит, б. ред.) бил в състояние не само да изчислява датите на слънчевите и лунните затъмнения, но и да съставя календари и да определя годишните дати за започването на Олимпийските игри и останалите панелински надпревари.

Разшифроването на функциите на открития преди 107 години мистериозен механизъм било направено от екип учени под ръководството на математикът и режисьор, д-р Тони Фрийт (Tony Freeth), работещи по програмата Antikythera Mechanism Research Project в Кардиф, Уелс, съобщава специализираното издание Nature. Досегашните изследвания на обекта, смятан за първия аналогов компютър в света, показали, че той вероятно е конструиран в периода 140-100 г. пр. н. е.

Калкулаторът представлявал дървена кутия с 37 бронзови зъбни колела и кривошипен механизъм, като и двете инженерни решения са преоткрити в Европа едва през XIV век.

На лицевата страна на прибора била разположена градуировка за определянето на слънчевите и лунните цикли, както и на местоположението на слънцето спрямо зодиакалните съзвездия.

На обратната страна били открити отметки за определянето на фазите на дългите астрономически периоди, в т. ч. и на Метоновия цикъл (Metonic calendar), използван за съгласуването на лунния и слънчевия календар – 12 лунни месеца са с 11 дни по-малки от съвременната календарна година, но 235 лунни месеца са равни точно на 19 години. Метоновият цикъл бил използван първо от вавилонците поне от началото на V в. пр. н. е., което говори за влияние на астрономията на Вавилон върху древногръцките учени.

Последните открития на екипа на д-р Фрийт водят до предположението, че концепцията за Механизма от Антикитира произлиза от колониите на Коринт, най-веоятно от Сиракуза на о-в Сицилия, и е свързан с работата на Архимед (ок. 287-212 г. пр. н. е.). Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и изобретател, убит от римляните при превземането на Сиракуза след 2-годишна обсада по време на Втората Пуническа война, въвел планетарните изчисления на движението на Луната и останалите известни планети и написал манускрипт за астрономическите механизми.

Досегашните сведения, свързани с откриването на “компютъра от Антикитира”, караха учените да свързват механизма с о-в Родос и астронома Хипарх (Hipparchos), написал студия за отклоненията в орбиталния курс на Луната. Досега маханизмът не бил свързван с коринтяните, тъй като целия останал товар на потъналия кораб, в който бил открит бил от Източното Средиземномориe, от места като Кос, Родос и Пергамон.

Изследването на механизма със съвременна апартура за микроскопски изображения с висока дефиниция и триизмерна рентгенова томография, разкрило на задната му страна начертани имената на всички 12 месеца, съвпадащи напълно с календарите от Илирия, Епир и Северозападна Гърция, както и на о-в Корфу. 7 от месеците предполагат евентуална връзка със Сиракуза. Открити били и надписи указващи изчисляването на 4-годишния цикъл за провеждането на древната Олимпиада.

Аналози на “Механизма от Антикитира” засега не се известни на науката. Няколко забележки за подобни инструменти се срещат в античната литература, в т. ч. едно описание на Цицерон на такъв уред, създаден от Архимед. Изваденият от морското дъно през 1900 г. “компютър” обаче е единственият подобен механизъм, оцелял до наши дни. 

Уредът е открит случайно от гръцки ловци на сюнгери и миди край бреговете на малкия о-в Антикитира, разположен северно от о-в Крит и на 38 км. югоизточно от о-в Китира. Откритият кораб е от ІІ-І в. пр. н. е. и според някои учени е част от флотата, превозваща плячката на римския пълководец Луций Корнелий Сула (ок. 138-78 г. пр. н. е.) от Атина към Рим през 86 г. пр. н. е.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

kiki
03 Aug, 2008 | 12:32

Zashto prepisvate i postvate nevezi statii. Absolutni gluposti.
Egiptianite sa sazdavali takiva ustrojstva,mnogo predi PREDPOLAGAEMIA period,koito e napisan tuk.
I ako koraba e dejstvitelno rimski,to si spomniam za puni4eskite vojni ot nego period.A punite dosta sa si vzaimodeistvuvali s egiptianite,dori sa po4itali egipetski bozestva.Spomniam si i mogashtata rimska imperia prez tozi period,koiato zavladiava mnogo zemi.Sled tova vzaimootnosheniata puni-rimliani i Egipet-Rim.
"засега не се известни на науката",ne sa izvestni na NEUKITE e po-to4nia izraz.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.