Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолог направи 450 открития с помощта на Google Earth
Николай Атанасов - 23 Юли 2008
Археологическите обекти от Газнавидската империя били открити в театъра на бойни действия в Афганистан окръг Регистан

Австралийският археолог Дейвид Томас (David Thomas) от Университета La Trobe в Мелбърн, успя да открие около 450 значими археологически обекта в труднодостъпния и малко изучен регион Регистан (Registan), граничещ с размирните провинции Хелманд и Кандахар в Южен Афганистан, с помощта на програмата за спътникови изображения Google Earth.  

Томас и екипът му изучили детайлни сателитни изображения на неизследвана досега ивица с размери 70 км. на 17 км. в пустинята на Регистан, в която били открити останки от биваци за лагеруване, селища, групирани около джамия, иригационни канали и резервоар, диги, заграждения за животни, крепости и военни съоръжения и др. останки от могъществото на Газнавидската империя (977-1187 г.) и Гуридската империя (1148-1215 г.). Откритията на Томас били представени на Световния археологически конгрес в Дъблин, съобщава Discovery News.

Австралийските археолози събрали множество дигитални детайли на известни вече археологически обекти и открили стотици неизвестни такива посредством анализа на изображенията, увеличени до височина от 100 метра над развалините. В продължение на 9 часа били регистрирани 1 800 евентуални обекта, от които били отсяти 450 “значими от изследователска гледна точка” обекти.

Част от откритията са свързани с детайлно изучаваната от Томас династия на Гуридите (Ghurids), полуномадска народност, чийто източноперсийски султани-сунити с таджикски корени, създават едноименна империя на територията на днешен Афганистан, Източен Иран, провинция Бенгал в Индия и части от Пакистан. Най-известният й владетел е Мохамед Гур (Muhammad of Ghor), който в периода 1175-1192 слага край на господството на Газнавидската империя в Индия и управлява империята от историческия пакистански град Лахор.

Спътниковите снимки позволили на Томас да картографира и неизвестни досега части от зимната столица на Газнавидската империя – град Буст (Bust) на източния бряг на река Хелманд, където били открити мавзолеи, канали и градини със зидани стени, посочва New Scientist. Австралийският екип успял да възстанови и основните планове на крепостта Калай Хауз (Qal'a-i Hauz), която служила като зимна резиденция на газнавидското дворянство през XI-XII век. 

Газнавидската империя е основана от мюсюлманска династия с тюркски мамелюкски произход, със столица град Газни в днешен Афганистан. В периода Х-ХІІ век, Газнавидите управлявали голяма част от територията на древна Персия, Трансоксания (историческа област в Централна Азия, обхващаща територията на днешните Узбекистен, Таджикистан и Югозападен Казахстан), както и част от Пакистан.

Според изследователите, последните изследвания в региона датират от 1949-1952 г., когато на място разкопки правят френски археолози, но голяма част от областта остава неизследвана, а разкопките днес са невъзможни поради конфликта между бойците на фундаменталисткото религиозно движение Талибан” и войските на афганистанското правителство и НАТО.

Цялата информация, събрана с помощта на Google Earth, ще бъде предадена на археологическия институт на Афганистан, който ще реши на място кои и доколко археологически обекти ще могат да бъдат изучени на място. Австралийският екип се надява откритията му да спомогнат зза популяризирането на съвременните спътникови технологии за проучването и на други археологически важни региони.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.