Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози разпечатаха пещерите на Теотиуакан
7 Юли 2008
Пещерите са открити още през 70-те години, но след това са запечатани заради загадъчната смърт на откривателя им

Мексикански археолози започнаха разкопки в тунелите, разположени под пирамидата Теотиуакан (Teotihuacan), съобщи Ройтерс. Системата от изкуствени пещери е открита още през 70-те години на миналия век, но веднага след това е запечатана. За тунелите не се знае почти нищо, понеже археологът, който ги открива умира мистериозно. Те се намират на дълбочина 6 метра и са дълги около 90 метра.

Пирамидите в Теотиуакан са построени още преди ацтеките. Цивилизацията, която ги построява ги напуска около 700 г., а ацтеките ги населяват около 1500 г. Самият град е построен около 500 година и се смята за най-стария в Мексико.

Някои учени отстояват хипотезата, че Теотиуакан е легендарния град Толян на толтеките. Градът е бил населяван от около 200 хиляди души, което е сравнимо с населението на Рим през това време. Ацтеките считат Теотиуакан за свещен и го наричат “мястото, където хората стават богати”.

Според археолозите, тунелите и пирамидите са построени с ритуална цел. Изследователите се надяват да намерят отговор на два основни въпроса – кой ги е построил и защо хората напускат внезапно града.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

nf1
23 Sep, 2009 | 17:15

не богати а богове :) в оригиналния текст е "The Place Where Men Become Gods"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.