Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Компания за добив на диаманти откри средновековно съкровище в Атлантика
1 Май 2008
На мястото има множество предмети, включително хиляди испански и португалски златни монети от ХV - ХVІ век

Намибийската компания за добив на диаманти „Намдеб“ заяви, че е открила 500-годишни останки от кораб със съкровище от монети, слонова кост, мед и оръжия по време на сондажи в морски участък, съобщи "Ройтерс".

Компанията попаднала на останките на 1 април по време на операции в Атлантическия океан, след като открила медни слитъци и останките от три бронзови гюлета, заяви говорителят й Халифа Мбако. „На мястото има множество предмети, включително 6 бронзови гюлета, няколко тона мед, над 50 слонски бивни, калаен сервиз, навигационни инструменти, оръжия и хиляди испански и португалски златни монети, отсечени в края на ХV и началото на ХVІ век“, каза Мбако. Археологът Дитер Ноли, който е експерт за региона, установил по-късно, че гюлетата са испански от около 1500 г.

Всички сондажи в района били прекратени незабавно, заявиха от компанията. Според други източници от „Намдеб“ човешки останки и орнаменти, свързани с кралски двор и открити на борда на кораба са предизвикали спекулациите, че това може да е каравелата на португалския изследовател Бартоломеу Диаш, който не успял да мине покрай нос Добра надежда през 1500 г. Той е благородник от португалското кралско семейство и първият европески навигатор, който заобиколил нос Добра надежда през 1488 г., като по този начин проправил доходния търговски път към Далечния Изток. Мбако заяви, че португалското правителство е било предупредено за откритието и че очакват на мястото да бъде изпратена група експерти за по-нататъшни проучвания.

„Корабът предизвиква повече въпроси, отколкото са намерените отговори“, добави той. Достъпът до района се контролира строго от законодателството на Намибия за добива на диаманти.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.