Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Възстановеният образ на цар Калоян бе предаден на НИМ
15 Април 2008
Българският цар е бил висок 1.90, силен и мускулест, починал е на 35- 40 години от рани в агония
Възстановеният образ на цар Калоян
Възстановеният образ на цар Калоян

 Възстановен образ на цар Калоян, направен въз основа на костите на владетеля, бе връчен от проф. Йордан Йорданов на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров на церемония в Института по антропология на БАН предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Проф. Йорданов обясни, че находката, въз основа на която е направен бюстът на Калоян, е открита през ноември 1972 от покойния вече археолог Вълю Вълев на прочутия гроб № 39 до северната страна на църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново. След консервация и пълното медико-антропологично изследване на костите, през 1976 г. е била направена и реконструкцията на гипсово копие от черепа на българския цар.

Йорданов обясни, че възстановката на образа на владетеля е отнела около 3 месеца и половина и дава изключително богата информация за Калоян. От нея става ясно, че българският цар е бил висок 1,90 м, бил е силен човек с добре развита мускулатура и телосложение и ясно изразен релеф на костите. Впечатление правят и великолепно запазените 32 зъба на владетеля, по които няма никакви следи от увреждания и нарушения.

Възрастта, която е определена по костните останки, е тази, която се знае от историята за царя, тъй като няма точни данни за рождената му дата, но се предполага, че е Калоян е умрял на около 35 - 40 годишна възраст.

Интересен факт при възстановката на образа е наличието на две наранявания, които са открити по високата част на главата на владетеля. Едното е по-голяма костна рана, нанесена с голяма сила, най-вероятно с твърд предмет, вследствие на което е била счупена вътрешна черепна пластинка. Допуска се, че това счупване може да е водело да симптомите на така наречената травматична епилепсия при Калоян. Другата рана, отново на главата, е била по-лека. И двете рани обаче са зараснали и се знае, че той не е умрял от тях.

Проф. Божидар Димитров заяви, че е голяма чест за него да приеме възстановения образ на един от 10-те най-велики български държавници и че този бюст е поредният трогателен пример за това как научните институции си помагат в нещо хубаво като обогатяването на експозицията на НИМ.

Той обясни, че според последни изследвания най-вероятно цар Калоян е починал от тежките си рани и е умрял в 24-часова агония, през която често е идвал в съзнание.

Потомък е бил на българската преславска династия, започваща от Крум, Омуртаг, Маламир и най-вероятно е роднина на цар Самуил.

Проф. Димитров припомни, че цар Калоян е един изключителен дипломат и че вчера се е навършила годишнина от може би най-голямата му военна победа - разгромът на латинската рицарска армия край Адрианопол на 14 април 1205 година.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
09 May, 2008 | 12:40

аман от ехидни забележки и НИЩО по темата,или коментара на участник... книжници и фарисеи - вие ли измислихте Кирилицата,че толкоз се перчите? Май няма какво съществено да кажете и на джагатайски

Ь
16 Apr, 2008 | 09:24

Аз пък въобще не чета нещо написано на шльокавица.

Кирилица
16 Apr, 2008 | 09:17

Като си толкова голям, родолюбец, да се беше научил да пишеш на Родния си езиК!!! От обърканата ти шлоькавица, нищо не се разбира!

klokotnik
16 Apr, 2008 | 02:29

i Kaloian,kakto predi nego Samuil ,Simeon i Krum sa jertvi na rani naneseni ot protivnik,specilno Kaloian ot vizntiiskia agent,kumana manstrat.padaneto n V.TURNOVO i vidin sushto e delo na kombiniranite deistvi na islama i judaizma.jalko,che ima tabu na tazi tema v Bulgarskata istoriografia,samonalojena censura ot bezchestni ucheni kato komunista boj.dimitrov.ne mojem da iskame vsichki da sa iskreni kato IVAN VAZOV,nali taka!?che i ubiistvt na ALEKO,na STEFAN STAMBOLOV i n ZAHARI STOJANOV kakvo sa ?kude e godishninta na ISTORICHESKATA bitka pri ODRIN.istoricite trebva da izbert dali da budat Bulgari ili chujdi peshki v politicheskata trgikomedia.goce paravanov i boj.dimitrov izbraha vtoroto,mnogo po lesnoto i mnogo opozorivashtoto.a na Dancho ot Trumbesh-chest i uvajenie za polojenia golem trud!toi e istinski Bulgarski patriot i uchen!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.