Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Фестивал на древния Рим предстои в Свищов
25 Март 2008
Ще бъде изградено автентично римско селище от дървени къщички, ще има боеве с истински оръжия

Жителите и гостите на Свищов ще станат очевидци на едно от световните културни събития за годината – Фестивал на древния Рим. Той ще се проведе през дните 27-29 юни и в него ще участват около 500 войни /оксилиари/, статисти за масови сцени, гидове и стюарди. Част от участниците във възстановките на живота в римската провинция се набираха по време на кастинг в петък и събота в посетителския център на мястото на античните разкопки в селището Нове край Свищов. Стотици други ще пристигнат от Италия, Франция, Германия, Унгария и други държави, в които вече са били провеждани подобни възстановки. За уникалния фестивал пише в днешния си брой великотърновският вестник "Борба".

 Всичко по време на демонстрациите трябва да бъде максимално автентично и затова по време на кастинга в петък и събота, в който участваха десетки мераклии да бъдат включени в историческите сцени, мъжете обличаха метални доспехи, доставени специално за целта от организаторите на събитието от италианската неправителствена организация „Леджио Прима Италика”. В превод името означава Първи италийски легион, а интересът, проявен към древното селище Нове, се дължи именно на факта, че тъкмо този легион се е подвизавал в първите години след Христа на това място и неговите потомци са населявали стръмните брегове на Дунав край местността Паметниците в продължение на 300 години.

Първият предрешен оксилиар, който се появи пред 7-членното жури, председателствано от г-н Андреа Колоди, представител на „Леджио Прима Италика”, заяви, че живее в една от вилите наблизо и случайно е разбрал за кастинга. Скромният на вид Христо Спасов, сякаш излязъл от филмите на Бурвил, смая журито с безупречния си италиански език. Той заяви смело, че макар и не в първа младост ще издържи летните жеги, облечен в 40-килограмови метални доспехи, и с тях ще се сражава мъжествено с „гадните варвари”, които по сценарий трябва да нападнат лагера на римските легионери.

И останалите кандидати за римски войници трябваше да изпитат неудобствата на металните каски с подрънкващи наушници и козирки в задната част, под които асистентите в съблекалните слагаха мека памучна материя, за да не им убива на главите. Не по-малко притеснителни за свикналите с удобните широки дрехи мъже бяха изработените от метални пластини ризници, коланите с кожени висулки, металните приспособления за предпазване на краката и късите, но солидни мечове, прибрани в тежки ножници. Към всичко това трябваше да се прибавят и дългите над метър железни щитове. Въпреки това никой от кандидатите, дори и 75-годишният бай Георги Янков, най-възрастният участник в кастинга, не се отказа да участва в предстоящите тежки изпитания на фестивала, без дори да е гарантирано изплащането на хонорар. „Искаме да влезем в историята на Свищов”, беше най-често срещаният отговор на въпроса „Защо сте тук?”. Мнозина от тях демонстрираха прилични познания по английски, немски, румънски и други езици, също необходимо условие да станеш един от участниците в грандиозното събитие.
Далеч по-лесно преминаваха изпитанието си дамите – кандидатки за участници в пазарите, танците, занаятите или в ролята си на жени от варварските племена.

При тях подготовката се състоеше от навличането върху дрехите на широки роби, завързани около кръста с дебела връв вместо колан. Още по-лесно преминаваха изпитанието си кандидатите за гидове и стюарди по време на фестивала. За тях не важеше изискването да се „маскират”. Необходимо беше единствено да покажат добри познания по чужди езици.

Още в началото на кастинга всички бяха предупредени, че събитието ще бъде заснето от италианската телевизия „Раи уно”, затова всеки поотделно попълни декларация, че е съгласен да бъде заснет. Снимки на всеки участник се правеха и при интервютата с журито, в което освен представителя на „Леджио Прима Италика” участваха и съорганизатори от Съвета по туризъм и Бизнес центъра в Свищов, както и представители на други местни структури. Одобрените за участие във фестивала кандидати ще бъдат уведомени за решението на комисията още в рамките на тази седмица. Те ще бъдат разпределени в четири групи: помощни войски /оксилиари/, гидове и стюарди, статисти за масовите сцени и резервни играчи.
Първите репетиции ще бъдат проведени през април, а част от включените в легионерските войски участници ще бъдат изпратени на обучение в Италия.

Всички участници в проведените досега 9 издания на фестивала в различни държави по света ще имат шанса да участват в игрите на брега на Дунава, както и в следващите, които ще се проведат в Германия.

Още отсега Съветът по туризъм в Свищов започна организацията си по популяризирането на фестивала. След броени дни – от 28-и до 30 март, в Букурещ и други градове в Румъния ще започне сериозна рекламна кампания със съдействието на софийската туроператорска фирма „Устрем 97”. Подобни кампании ще се проведат и в други европейски държави. Самият фестивал ще се проведе под егидата на италианското и българското министерства на културата. Авторитетни и заможни италиански фирми ще финансират грандиозното събитие с бюджет от стотици хиляди левове. С част от тези пари ще бъде изградено автентично римско селище от дървени къщички, в което „легионерите” ще живеят почти като древните обитатели на Нове. Те ще си приготвят храната по начин, по какъвто са я приготвяли древните римски войни.

Боевете ще бъдат си истински оръжия и продължителност до 40 минути през трите фестивални дни. Те ще се провеждат на градския стадион в Свищов. Пазарът ще бъде изграден на централния площад в града. На него ще има и „щанд” за продажба на робини. Купувачите ще ги оглеждат и ще отварят устата им, за да проверяват в какво състояние са зъбите им. За най-красивите ще има наддаване. В програмата, за която организаторите уверяват, че ще бъде пълна с изненади, са предвидени още гладиаторски игри, демонстрации на римски обичаи, танци и театрални постановки, музика на светлината на факли и други атрактивни изпълнения.
Специално обучени коне ще бъдат доставени от Франция и Италия за участие в бойните постановки и надбягвания с колесници.

Успоредно с всичко това в Свищов ще се проведе международна археологическа конференция, ще бъде подредена изложба на антични оръжия и предмети от бита. Италиански кулинари ще приготвят типични за античната епоха ястия с мед, зехтин и босилек. По същото време в края на юни в Италия ще се проведе подобна възстановка, но там ще се популяризират както древни български обичаи, така и нашенски кулинарни специалитети, грижата за които ще има Иван Звездев.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

student
24 Jun, 2008 | 11:03

bahti iakata rabota
triabva da se ide tam


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.