Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-древната анимация е на повече от 5000 години
21 Март 2008
Става дума за бокал при завъртането, на който се получава анимирано изображение.

Организацията по културно наследство на Иран (Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts Organization) представи документален филм за находка, която експертите признават за най-древната анимация в света, съобщава Tehran Times.

Режисьор на лентата е Мохсен Рамезани (Mohsen Ramezani), а продължителността й единадесет минути. Във филма става дума за бокал, открит в гроб в 5200-годишния град Бърнт (Burnt), който се намира на петдесет и седем километра от град Забол в Югоизточната иранска провинция Систан-Балучестан (Sistan-Baluchestan). Там италиански археолози намират бокала няколко години преди ислямската революция през 1979 година. Изследователите обаче не откриват връзка между картините изобразени на него. 

Специалистите признаха, че петте нанесени върху нея изображения представляват анимация. На нея козел подскача, за да достигне и откъсне листа от дърветата. Движенията на животното могат да се видят, ако купата започне да се върти бързо.

Тези рисунки са илюстрация на мита за асирийското дърво на живота, коментират изследователите.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

diogen
01 Apr, 2008 | 05:18

Ne vyarvam.

balkani
23 Mar, 2008 | 05:47

Браво. Като се има впредвид, че и ние Българите произлизаме оттам нищо чудно и това да е наше дело.

Багратион Пети
22 Mar, 2008 | 22:35

Гениално!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.