Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Къдрица на последната кралица на Хенри VІІІ продават на търг в Лондон
Николай Атанасов - 10 Януари 2008
Шестата съпруга на легендарния крал-многоженец го надживяла с 1,5 години и умряла от усложнения след раждане
Кралицата-консорт на Англия и Ирландия Кейтрин Пар (1512-1548).
Кралицата-консорт на Англия и Ирландия Кейтрин Пар (1512-1548).

Кейтрин Пар или Джейн Грей.

Реликвата.

Руса къдрица на кралицата-консорт на Англия и Ирландия Кейтрин Пар (Catherine Parr, ок. 1512-1548 г.), шестата и последна съпруга на крал Хенри VIII, ще бъде обявена за продажба на търг на аукционната къща Bonhams в Лондон на 15 януари, съобщава The Times.

Представител на аукциона уточнява, че първоначалната цена реликвата ще бъде преднамерено занижена – от 150 до 250 паунда,като се очаква в хода на наддаването стойността й да скочи значително.

Къдрицата с доказана автентичност е положена в затворена овална рамка с надпис: “Коси на кралица Кейтрин Пар, последен консорт на Хенри VIII, взети в нощта на смъртта й на 5 септември 1548 г., в параклиса на замъка Съдли край Уинчкомб”.

Кейтрин Пар надживява Хенри VІІІ с повече от година и половина. След смъртта на краля на Англия на 28 януари 1547 г., Пар се омъжва за отдавнашната си любов, английският благородник, барон на Съдли и лорд-адмирал (главнокомандващ) на английския флот Томас Сеймур. Тя му ражда дъщеричка, Мери Сеймур, на 30 август 1548 г., но умира 6 дни по-късно от усложнения след раждането. Това е първа и последна бременност за 35-годишната Кейтрин Пар, която няма деца от предишните си 3 брака. След кончината си, кралицата-консорт е погребана в замъка Съдли.

През 1782 г. благородникът Джон Локъст открива ковчега на кралица Кейтрин сред руините на параклиса на замъка. Той го отваря и изследва останките на тялото й, което според бележките му, било запазено в учудващо добро състояние, 234 години след смъртта й. Според Локъст, плътта на една от ръцете й дори била все още “бяла и влажна”. След като отрязъл няколко кичура от косата й, благородникът отново запечатал и препогребал ковчега.

Той обаче бил отварян и затварян с много по-голяма небрежност през следващите 10 години, за да се стигне до 1792 г., когато бил заровен обърнат и полуотворен. При официалната ексхумация на тялото през 1817 г., от него бил останал само скелет, който бил преместен в специална гробница от Ричард Темпъл-Нюджънт-Бриджис-Чандос-Гренвил, 1-ви херцог на Бъкингам и Чандос (1776-1839), чиято собственост е замъка Съдли тогава. Години по-късно, параклисът му e построен отново и останките на кралица Кейтрин за преместени за последен път в нова олтарна гробница от сър Джон Скот.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.