Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-старото неолитно погребение на Балканите е в Джулюница, потвърдиха германци
21 Декември 2007
Резултатите от радиокарбонните изследвания, направени в Кьолн, потвърждават тезата на археолог Недко Еленски
Най-старото неолитно погребение на Балканите
Най-старото неолитно погребение на Балканите

Учени от Института по праистория и протоистория в Кьолн потвърдиха, че археологът Недко Еленски  е откривателят на най-старото погребение на Балканите, пише в днешния си брой в. Борба. То е открито в селище от най-ранната новокаменна епоха край Джулюница, където търновският археолог работи вече пет години.

Изводите на германците са окончателни и резултатите от техните изследвания са пристигнали вчера в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Новината съобщи директорът на музея н.с. Иван Църов.

Лабораторията за радиокарбонни изследвания е работила върху пробите в продължение на близо две години. Напълно готови са пет от изпратените седем проби. Все още се чакат други резултати от изпратени за изследване семена. Когато и те приключат, вече ще се знае какви култури са отглеждали за прехраната си неолитните хора.

От 5990 г. пр. Хр. е най-старият пласт, до който е стигнал търновският археолог. Когато той попаднал на погребението, успял да извлече край него органични материали, които са останки от овъглено дърво. Пратил в Кьолнския институт три проби от най-стария пласт и две от втория по възраст пласт. Резултатите потвърждават, че действително датировките на проучвателя са точни, като става дума за периода от време 5990 – 6150 г. пр. н. е.

„Ясно е вече, че моите догадки, които ви казах при откриването на погребението, са верни и можем да говорим за най-старото погребение на Балканите от неолитната епоха”, казва археологът. В погребението нямаше никакви предмети, защото в тази ранна епоха хората не са били погребвани с дарове. Но интересният детайл е, че гробът, който Недко Еленски проучваше, е вътре в жилището и много близо до огнището на дома. Това е нормално за времето си, като по този начин живите са живеели с мъртвите си предци.

Погребението е било вкопано под пода на жилището, а дървото не е от ковчега, обяснява Недко Еленски. Вероятно става дума за дъб и е сигурно, че неолитното дърво е успяло да се запази до наши дни само защото е било овъглено.

В историята на човечеството има три  големи революции. Първата от тях е неолитната, която се е състояла преди повече от 8 000 години. Това е преходът от присвояваща икономика към производство. Това е моментът, в който човечеството открива земеделието и  животновъдството и става независимо от природата и от лова. За археолозите двете праисторически селища, в които за първи път бяха намерени неолитни погребения, доказват, че от територията на днешна България е започнало развитието на земеделието Европа.

Първата находка беше намерена в началото на месец ноември 2005 г. във врачанското село Оходен, до бреговете на река Скът. Погребението е на жена на около 16-годишна възраст. Според археолозите средната продължителност на човешкия живот в тази епоха е била 30 години, така че може да се смята, че скелетът е на възрастна жена. Погребението е намерено пред прага на къщата. Предполага се, че е било култово погребение. Жената вероятно е била удушена, но археолозите не смеят да застанат твърдо, зад тази теза.

Само единици от праисторическите ни предшественици са били погребвани в рамките на селището. Некрополи отпреди 8 000 години не са открити. Не се знае и какво са правили неолитните хора с мъртвите си. Разработката във Врачанско и откритията са на археолога от врачанския музей Георги Ганецовски, който от 2 години на това място търси доказателства за праисторическо селище.

“Става въпрос за погребение в свито положение, т. н. хокер на ляво това е погребение, което се извършва в праисторическите периоди. Погребението е вътре в границите на проученото от нас селище. Самото селище се датира от монохромния неолит. Редица паралели на добитите от нас материали, както и наблюдения от откритите структури, с материали на структури от други подобни проучвани селища, особено в Сърбия, по поречието на река Морава, ни позволяват да датираме този обект от последното столетие на седмото хилядолетие преди Христа”, посочи Георги Ганецовски.

В село Оходен са открити и останки от обгоряла житна култура, както и кости от домашни животни. Находките насочват изследователите по следите на първата земеделска култура.

“Става въпрос за най-ранната земеделска цивилизация в България, затова ни говорят някои намерени кремъчни артефакти. Използвани именно за обработка на земя. И естествено едни  от най-интересните ни находки са откритите чрез специална методика на флотиране намерени овъглени семна от житни култури. Освен това имаме данни от обработката на добития костен материал - става въпрос за доста напреднала фаза на доместифициране на едър рогат добитък”, обясни Ганецовски.

Вторият праисторически скелет, намерен месец след първия, също е на индивид на близо 16-години и също е положен в характерната ембрионална поза, беше намерен в село Джулюница до Велико Търново. Откри го след 4-годишна работа археологът от Великотърновския музей Недко Еленски. Скелетът е бил до огнището на едно от вкопаните жилища от праисторическото селище. Селището е открито през 90-те години при спасителни разкопки след прокарването на магистралата за Варна. Първоначално се смята, че е от бронзовата епоха. По-късно обаче археолозите намират образци, които ги насочват към новокаменната.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Snejanka
08 Jan, 2008 | 20:12

Vazhitena sam ot dvata predhodni komentara otnosno:
*utochniavaneto " nishto ne e posledno ".......prekrasno e kazana tazi istina....dalboko duhovna !!!!!!!!!!!!!!!!

* bulgarskia ni ezik :
BULGARSKIAT ezik e ezik s nai-silni vibrazii....
pri prevejdane na drugi ezizi...sled poveche ot 200.....( ne pomnia tochnoto chislo ).....zapochva izkriviavane na originalnia smisal !!!!!

POMISLETE verhu tozi fakt......

VAZMUSHTENIETO mi e bezgranichno ot poamerikanchvaneto na
nashia DUHOVEN ezik....

zamestvaneto na ZVUCHNATA duma : MLADEJ ( ot mlad, mladost )
s bezzvuchtata, DISSHARMONICHNA za bulgarskia ezik tiineidjer....

( edin primer samo.....)

Pripomnian s PAISIEVOTO obrashtenie".....poradi shto se sramish

da se zovesh...BULGARIN......"

Jieveia i rabotia izan BG..polzuvam tozi Angliiski ezik....
Toi e za Anglichani i Amerikanzi....v harmonia s tihnata dushevnost..

no da se rushi BULARSKATA...tova e PRESTAPLENIE !!!!!!!

Imenno v chujbina USETIH i OSAZNAH silata na BULGARSKOTO

SLOVO !!!!!!!! Revnostno izuchavam nasheto minalo i sledia VSICHKO
iizlizashto po vaprosa.
Izpolzuvam vseki udoben moment da govoria za PRINOSA na BULGARITE i ISTINITE za nas ( prepodavam v uchilishta )....

VINAGI s iznenadvashto VNIMANIE sam izslushvana i UVAJENIE !!!!!!

( molia da bada izvinena za polzuvaneto na latiniza....)

Bulgarite sa doshli na tazi zemia , za da PRENESAT....KOSMICHESKI

( duhovni ) poznania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ot nas e tragnala zivilizatziata !!!!!!!!!!!!!!!!!

Tochno zatova sme nai- presledvanite, nai-tapkanie prez vekovete !!!

No istinata ne moje da ostava vechno v magliavini....izopachavana

PROBUJDA se DUHAT BULGARSKI...za svoiata sveshtenna misia !!!!

BLAGOSLOVENI da sa VSICHKI PROBUDENI dushi !!!!

Izlojenite OTKRITIA sa edno potvarjdenie na gornoto mislene!

CHEST i GORDOST TRIABVA da izpalvat sarzata ni che sme BULGARI !

PODRAJANIETO e neshto PAGUBNO !!!!!!!!!!!



* Kakvo oznachava ING ?

ING ( ENG ) = VODA...tova e smisalat na ENGLAND= zemia vav voda

ING = na starobulgarski .......

Zashto BULGASKITE gaidi sa BELI , a shotlandskite sa CHERNI ?

Da MISLIM...predi da POMISLIM.......




Коректор
27 Dec, 2007 | 22:57

Подкрепям subzero. Хайде да говорим и пишем на български! Още нещо - в науката има и забранени неща. Например - изрази като "изводите на германците са окончателни....". Нищо не е окончателно, особено в тази област. Вярвам, ще се научите на правилен изказ, постепенно.

subzero
23 Dec, 2007 | 01:41

"...радиокарбонните изследвания...." = радиовъглеродни изследвания


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.