Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Туберкулозата взела първата си жертва преди 500 000 години
Николай Атанасов - 10 Декември 2007
Антрополози намериха следи от заболяването по останките на млад мъж от вида Homo Erectus, открити в Турция

Експерти антрополози откриха доказателство за смъртоносно заболяване от туберкулоза отпреди 500 000 години, при изследване на останките на млад мъж от вида Homo Erectus, открити в Западна Турция, съобщава American Journal of Physical Anthropology, цитирано от EurekAlert. Досега откритите доказателства – поразени тъкани на египетски и перуански мумии, доказваха, че най-старите случаи на туберкулоза са отпреди няколко хиляди години. Болестта, предизвиквана от бактерията Mycobacterium tuberculosos, се предава по въздушно-капков път и може да порази белите дробове, костите, кожата и др. органи.

Откритието било направено от международна група експерти от САЩ, Турция и Германия, под ръководството на професора по антропология от Университета на Тексас в Остин, Джон Капелмън (John Kappelman), която изследвала фрагменти от черепа на младия мъж. Според експертите, мъжът принадлежал към групата на първите преселили се от Африка праисторически човеци Homo Erectus.

Учените открили малки (1-2 мм) дефекти на черепната кост, чиято форма и разположение свидетелстват, че младият мъж е страдал от туберкулозен лептоменингит – възпаление на меката и паяжиновидната обвивка на главния мозък. За заболяването, предизвикано от микобактерии на туберкулозата, е характерно образуването на т. нар. туберкулозни издатинки, които могат да се открият при изследването на черепа.

Специалистите смятат, че мъжът е станал възприемчив към инфекцията след отслабване на имунната система, свързано с дефицит на витамин D. Според тях, Homo Erectus, които от тропическите ширини мигрирали на север, страдали от този дефицит, заради недостига на слънчева светлина. Тъмният цвят на кожата, който ги защитавал от лъчите на слънцето, още повече влошавал състоянието на хиповитаминоза.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.