Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Траките са създали първата буквена азбука в света, твърди изследовател на Орфей
28 Ноември 2007
Според Никола Гигов гръцката писменост е копие на орфеевата, а оттам е и нашата кирилица
Паметникът на Орфей в Родопите
Паметникът на Орфей в Родопите

Българската земя е родина на първото буквено писмо в света чрез Орфей, доразвито от Кирил и Методий, създали глаголицата. Това твърди родопският писател Никола Гигов, изследовател на Орфей.

 Според Гигов, това свещено буквено писмо е създадено през 13-ти век преди новата ера, когато е живял Орфей. Никола Гигов аргументира тезата си със свои лични разкрития, направени на Античния театър в Пловдив през септември тази година.

Писателят е открил надпис на протокирилска азбука с изписано името на Орфей. Надписът се намира на 10-ти ред в източния сектор от сцената на Античния театър. Буквите са големи повече от половин метър, издълбани са върху самия мрамор през втори век от нашата ера.

Освен него, на 10-ти ред в същия източен сектор на Амфитеатъра има изписани още две думи - Дос и Родопи, издълбани върху мрамора също на протокирилска азбука - твърди Никола Гигов.

Другата нова находка на родопския писател е монета от Пловдив, сечена през 2-ри век по времето на строежа на Античния театър. На нея е изобразена жена, която държи цвете, и е олицeтворение на Родопа планина. На монетата отдолу с букви е изписано името Родопи, а отгоре - името Филипопол. По изображението на тази монета Никола Гигов открива реалното Орфеево цвете край смолянското село Гела.

Именно в този родопски край, около връх Орфей, са открити шест каменни плочи с древна буквена писменост. Върху плочите са изписани 5 600 букви, за които Никола Гигов твръди, че са на протокирилската азбука на Орфей. Тези разкрития само потвърждават тезата, че българската земя е родилният корен на европейската култура, а тя е взела своето мислене от мисленето на траките - смята писателят Никола Гигов.

Орфей е живял през 13 век преди новата ера и е бил владетел на огромно тракийско царство. Опитал се да обедини останалите племена - 90 на брой, но не се разбрал с вождовете, заради което бил убит.
   
Междувременно обаче заедно с още четирима приближени създал първата буквена азбука, твърди Гигов.
   
Версията на Никола Гигов е, че гръцката писменост е копие на орфеевата, а оттам е нашата кирилица.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Руси Калинов София
09 Jan, 2015 | 15:12

Много трудно намерих книгата ,,Началото,, на автора Георги Бялков. Удивен съм от това ,което е направил този автор и огорчен съм от поведението на нашите историци-специалисти,които мълчат по изнесеното в този труд от автора.Един пример;Бялков прави нов прочит на надписа върху ,,Езеровския пръстен,, и прави откритие, до което до сега нашите историци не са се добрали.Той открива неизвестни до сега на нашите историци нови два реда,върху които древния майстор е записал името на крепоста от където е погребания Ролистен и каква е неговата длъжност в тази крепост когато е загинал ,,като храбър конник,,. След това откритие на Бялков, археолозите от гр.Пловдив отидоха на посоченото място около връх ,,Драгойна и разкриха непокътнати останките на тази тракийска твърдина. Техните изненади предстоят от сега нататък.

Историк
07 Jan, 2015 | 09:20

Господин Гайдаров заблуждава ,че тракийското писмо е ,,закодирано,, и той ,като използвал някаква трансцедентална методика,го декодирал .Това е неговата измама, лъжа и заблуда на обикновения читател и всичко това, обвито в мистицизъм ,добива вид на примамлива реалност.В това е и ненаучната му хипотеза, която произтича от някакви свръх сили и ,,умение на този човек да разговаря с,, Ангелите,,и на нас да го поднася като нещо земно. Реалното е, че тракийската писменост има начало и развитие и нищо друго. Точно това е ,,БОЖЕСТВЕНОТО,,което траките дават на човечеството и нищо друго- чертата и дъгата и само с тези два елемента може да се пише безкрайно, само като слушаме звуците от човешката реч. а не да се подражава на предметите като ги рисуваме. А тези две неща-записаното с черта и дъга и нарисувания предмет, са несъпоставими.Тука е и голямата грешка на Гайдаров, Бялков този голям исторически момент в човешката история много добре научно го е обяснил и ни го обяснява без да си служи с мистификации. и заблуди.

Герчо Стоянов Геров1423
07 Jan, 2015 | 04:59

Всички,които се напъват да кажат нещо за тракийската писменост, са предизвикани от книгата ,,Началото ,,на Георги Бялков.Всички зашумяха, след като прочетоха труда на Бялков и започнаха да крадат неговите мисли и научни изводи от анализите му върху най-старите тракийски писмени паметници.А Гайт бе подпомогнат от агент на ЦРу, който откраде-екземпляр (чернова) преди да излезе от печат книгата на Бялков. в гр. Първомай. като представител на ,,Корпуса на мира,,.,,Трудовете ,,на Гайд не-са научни и в тях няма историческа .методология и историческо време, а това е опасно за читателя да попадне в хитро скроен мистичен капан,каквато, изглежда, е целта на автора им и да замърсят историческата среда,че на територията на днешна България е създадена от пра- дедите ни (пра-траки )писменоста, на която днес пише цялото човечество.Книгата ,,Началото,, може да се намери в биб. ,,Кирил и Методий,, тя е с тираж 200 екземпляра и никой не смее да е рекламира или каментира. от нашите историци и учени.Качена е и в ,,Интернет- ,,Спиралата,,

иван
30 Apr, 2011 | 22:08

Вие всички които коментирате поне намерете и прочетете книгата на този господин Гигов"Орфей и азбуката"и тогава плямпайте тъпаци!!!

Климент
09 Dec, 2009 | 08:23

Не му прави чест на г-н Гигов да плагиатства. Ако намира откритията на Стефан Гайд за значими просто би могъл да го признае, а не да си ги приписва.

Bell
07 Dec, 2009 | 17:44

Неотдавна д-р Ст.Гайд, който декодира древните писмени знаци на траките, представи на обществото и т.нар. "Библия Бесика" , търсена и споменавана години наред от учените: http://www.institutet-science.com/bg/bibliaBessicab.php

Всички писмени източници, написани на азбуката на Библия Бесика установяват без нито едно противоречие, че съвременната българска Кирилска азбука е модернизиран вариант на по-старата и предхождаща я тракийска Бохарска азбука, което означава, че и до днес българите пишат със същата свещена Тракийска Азбука на своите предци.

Iva
07 Dec, 2009 | 17:43

Звучи интересно, но как г-н Гигов се e научил да разчита тракийското писмо и какви източници е използвал при разчитането му? И аз мога много неща да "разчета", но ако не мога да го докажа, нищо не би струвало моето мнение.
Д-р Стефан Гайд разчете името на праотеца на траките, Орфей на плочката от Градешница чрез Бохарския (Северно- Египетски Коптски диалект) /виж Тракийското писмо декодирано 2 част/.
Ако г-н Гигов прави "своите открития", използвайки метода на Гайд без да го упомене, то това се нарича плагиатство?!

Juli
07 Dec, 2009 | 16:56

Защо г-н Гигов се прави на откривател, а не си признае най-чисто сърдечно, че краде от откритието на д-р Ст. Гайд и си ги прави свои!? Това е позорно и смешно!

Интересен
12 Aug, 2008 | 23:26

Напротив, д-р Стефан Гайд, съвсем ясно показа коя е най-старата писменост!

А колкото до гръцката, тя се появява "изневиделица" 900 г пр. н. ера...

Ако прочетете книгите Тракийското писмо декодирано 1, 2, 3 сега има и 4, за Тракийската Библия Бесика. Фактите там са доста интересни.

uuups
31 Mar, 2008 | 23:00

Toj moje da tvardi,no parvata azbuka e sazdadena ot egiptiani.
Sled zavladiavaneto na novi teritorii/naj veche pri Ramzes/,egipetskata kultura se razprostraniava v Azia i Evropa,a s kulturata i pismenostta.
Mnogo narodi daljat razvitieto i azbukata si,blagodarenie na egipetskoto vlianie.
I tova se sluchva mnogo predi poiavata na samite garci.No edva li e i trakijska.
Izraza ´tamni godini´ ne e realen, niama takova chudo.

rez
22 Dec, 2007 | 04:20

jivel e po vremeto na tara i avram v mesopotemia i 10 dinastia v Egipet.da se tursi obiasnenieto na znacite.a che e purvo pismo v Evropa e iasno zashtoto Trakiiskata civilizacia e purvata v Evropa.

1
29 Nov, 2007 | 07:54

Orfei e jivel po rano.da se tursi po vremeto na yazon i herakul...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.