Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолог-любител откри уникален 2000-годишен гребен на Острова
Николай Атанасов - 26 Ноември 2007
Досега на европейскикте археолози бе известен само 1 подобен предмет от медна сплав, открит във Франция

Сътрудникът на строителна компания от Уорчестършир и любител-археолог, Ръсел Пийч (Russell Peach) успя да открие с металодетектор безценно национално съкровище, съобщава The Times. Става въпрос за рядък орнаментиран гребен от медна сплав, датиран от периода 25-75 г. н. е. Както уточнява The Guardian, досега на европейските археолози бе известен само един подобен предмет, открит във Франция.

Предназначението на красивия аксесоар все още не е уточнено. Тъй като зъбците му са прекалено широки за човешките коси, се предполага, че той е бил използван за разчесване на конски гриви.

Гребенът на Пийч е само една от 58 290-те ценни археологически находки, регистрирани през 2007 г. от частни лица в рамките на държавната програма за опазване на културното наследство, “Принципи за работата с малки исторически ценности” ("Portable Antiquities Scheme").

Програмата предлага на собствениците на метални детектори да съобщават за находките си на опълномощените експерти, но не ги задължава да ги предават на държавата. След това държавните музеи на Великобритания плащат сериозни суми за най-интересните предмети. Според информация на правителството, в програмата за археологически открития вече са се включили около 10 000 души. Сред останалите по-интересни находки в рамките на "Portable Antiquities Scheme" се споменават добре запазена фигурка на конник от късния римски период от ІІІ-ІV в. н. е. с предполагаемо религиозно предназначение от Кеймбриджшър, множество ювелирни укрлашения и антични монети.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.