Факти, Анализи, Коментари
   7 Декември 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британските архиви разсекретиха досието на Джордж Оруел
Николай Атанасов - 5 Септември 2007
Великият антиутопист отново доказа правотата си – “Големият брат” вижда всичко и живо се е интересувал от него

Британската национална архивна служба разсекрети и обнародва досието на знаменитият писател-антиутопист Джордж Оруел (1903-1950). От него става ясно, че британското контраразузнаване MI-5 и Отделът за специално предназначение на Скотланд Ярд са следили автора на романа “1984”, разказващ за смазването на човешкото самосъзнание в тоталитарната държава Океания, заради предпологаеми симпатии към комунизма, съобщава Bloomberg.

Двете спецслужби водили наблюдение на Ерик Артър Блеър, както е истинското име на Оруел, повече от 20 години – от 1929 г. до самата му смърт през 1950 г., посочва BBC News. Първите записки в досието на твореца се появяват, докато той живее в Париж и работи над книгата “Down and Out in Paris and London” (“На дъното в Париж и Лондон”). Тогава той предлага на левия британски вестник Workers' Life да стане негов кореспондент зад граница, което веднага го превръща в цел на тайните служби. За този период, агентът на MI-5 във френската столица отбелязва, че Оруел следи множество местни вестници, в т. ч. и комунистическия L'Humanite, но така и не влиза в пряка връзка с комунистите.

Седем години по-късно, през 1936 г., Оруел заминава за Северозападна Англия, за да работи над романа “The Road to Wigan Pier” (“Пътят към Уигън Пиър”) – книга, поръчана от левия издател Виктор голанц като част от “серия произведения за състоянието на Англия”. Според информаторите, тогава Оруел посещава събрания на Комунистическата партия. Година по-късно той заминава за Испания, където се сражава на страната на републиканците. Във връзка с този епизод от живота му, в досието е отбелязано, че той се явява “своего рода анархист”, който е склонен да контактува с “представители на екстремистите”. 

Личността му започва да се радва на особено внимание от спецслужбите през 1941 г., когато започва работа в държавната радиокорпорация BBC. В бележка от 20 януари 1942 г. на Специалния отдел на Скотланд Ярд се посочва, че той има “напреднали комунистически възгледи”. “Облича се като бохем и в службата и в свободното си време”, се посочва по-нататък в съобщението. Въпреки това писателят е смятан за сравнително благонадежден.

След публикуването през 1945 г.на романа му “Animal Farm” (“Животинската ферма”), която е алегория на строя в Съветския съюз, тайните служби окончателно престават да смятат Оруел за заплаха за националната сигурност. В досието се записва: “Възгледите на Оруел без съмнение са леви, но той е далеч от ортодоксалния комунизъм”. Въпреки това, MI5 никога не забравя за него. Последната, анонимна бележка в досието отбелязва смъртта на 46-годишния писател от туберкулоза на 21 януари 1950 г., около половин година след публикуването на “1984” през юни 1949 г.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

бай Иван
28 Jul, 2010 | 12:41

Що за дезинформация е това - Оруел, наистина в началото е левичар, но това е в началото, после става яростен критик на комунистическия тоталитаризъм и тирания - това личи с "просто" око от "Фермата на животните" и от "1984", загива при автомобилна катастрофа...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.