Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Донесоха пръст от гробовете на трима български владетели
4 Септември 2007
Велико Търново ще приеме реликвите,свързани с хановете Кубрат и Аспарух и цар Ивайло
Хан Аспарух
Хан Аспарух

Хан Кубрат

Пръст от надгробните могили на трима български владетели донесе в България историкът доц. Д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет, който оглави нарочната експедиция до Украйна и Румъния , информира в. Янтра. По време на пътуването доц. Павлов и режисьорът на предаването на БНТ “Памет българска” Константин Чакъров изминали с кола само за седмица повече от 5000 км. Металните саркофази с пръстта от гробовете на основателите на българската държава ­ хановете Кубрат и Аспарух, и цар Ивайло (1277-1280) ще бъдат положени в Пантеона на българските царе в църквата “Свети 40 мъченици” във В. Търново.

Неговото начало беше поставено в края на април, когато с държавни почести в присъствието на президента Георги Първанов там бяха погребани костите от прочутия гроб № 39, за които се предполага, че са на цар Калоян. Във военен завод “Терем ­ Ивайло” вече са поръчани металните урни, в които ще бъде поставена пръстта от гробовете на Кубрат, Аспарух и Ивайло. Те ще бъдат положени в историческия храм със специална церемония през ноември. Дотогава те ще се съхраняват в Националния исторически музей. Отлагането се налага заради местните избори, тъй като проявата може да се изтълкува като предизборен ход в полза на някои от кандидатите.

Експедицията беше организирана и финансирана от директора на НИМ Божидар Димитров, по чиято идея беше създаден и Пантеонът. Първоначално екипът посетил с. Мала Перешчепина, близо до Полтава, където през 1912 г. е открито съкровището на хан Кубрат. Със сигурност се знае, че там е гробът на хана, обясни доц. Павлов. Местните хора знаят всичко за владетеля, а по инициатива на бесарабския българин Николай Габер край могилата се провежда ежегоден събор. Тази година той е насрочен за 20 септември.

След това посетихме Запорожие, един почти милионен град в централната част на Украйна. Там е намерил гибелта си основателят на Дунавска България кан Аспарух в една от неговите битки с хазарите”, разказа Пламен Павлов. През 1929 г. украински археолог открива каменно съоръжение с внушителни размери 70 на 30 м, където са открити три погребения.

Находките от там са пръснати в три различни музея в Украйна, но по сребърния византийски орел с монограм на Аспарух се съди, че там е било положено тялото на Аспарух. Водени от българина Васил Митков, председател на Запорожкото българско дружество, взехме пръст от мястото, където е загинал ханът, разказа Пламен Павлов.

От години се знае, че станът на татарския хан Ногай на юг от Дунав се е намирал при град Исакча, недалеч от Тулча. Българското име на средновековната крепост там е Облучица. Както се установи от изследванията на учените, там е загинал и цар Ивайло. Знаем, че Ивайло е бил убит по време на пир в двора на татарския хан Ногай. Затова взехме пръст и от този район, обясни историкът. Така почитаме символично и този знаменателен за българската история селски цар Ивайло, който дълго време е бил една от най-оспорваните личности в българската история, допълни той.

На паметната експедиция ще бъде посветено предаването “Памет българска” на 22 септември по БНТ, както и “Час по България” по тв “СКАТ”. Режисьорът Константин Чакъров подготвя и документален филм за събитието.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

XXX
03 Aug, 2008 | 02:55

А има ли значение дала са тюрки или не? Според мене,това е абсолютно иррелевантно...

Vitalius
04 Sep, 2007 | 13:41

Никъде древнобългарските владетели не са се писали "хан" - навсякъде титлата е "канас ювиги", като що се касае за думичката канас, то забелязва се видимо сходство със славянкото "княз", немското "кьониг" и прочие. Т.е. титлата на българските владатели НЕ е тюркска, а индоевропейска. Нещо, което е в пълно съзвучие с доказано нетюркския произход на древните българи. Древните българи са индоевропейци с памирски корени, а не тюрки. Тюрки-хазари са били най-големие врагове на древните българи. Тъй че да се наричат с тюркската титла "хан", Кубрат, Аспарух и всички владетели до Борис I, е обида към паметта им. Би било добре, да се замени това неправилно, но наложено в соц. времената "хан", ако не с "канас" , то поне с използващата се в съвременния български език титла "княз" - тя е от същият корен като древнобългарското "канас" и вероятно славяните са я взаимствали от древните българи. Така че владетелите до Симеон I Велики, не са никакви "ханове" (сами не са се наричали така), а буквално "князе велики " - "канас ювиги".


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.