Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Първата протеза била създадена преди около 3000 години в Египет
30 Юли 2007
В страната на фараоните бе открит изкуствен палец на крака от кожа и дърво на възраст 1000-600 г. пр. н. е.

Британски учени предполагат, че най-старата протеза, известна на човечеството е била изработена в периода 1000-600 г. пр. н. е. в Египет. Става въпрос за изкуствен палец на крака, направен от дърво и кожа, който е изложен в Музея на Кайро, съобщава France Presse.

Изследователи от Университета на Манчестър в Северозападна Англия в момента изучават артефакта, за да докажат, че той се е използвал за ходене. В полза на това предположение говорят характерните следи от износване по протезата и добре заздравялото място на ампутация на крака. Ако функционалността на протезата се потвърди, учените ще се опитат да създадат неин аналог от съвременни материали.

Досега за най-древен изкусвен крайник се смяташе бронзов крак, направен в Рим около 300 г. пр. н. е. Той се съхранявал в Кралския колеж по хирургия в Лондон, но бил унищожен по време на германските бомбардировки през Втората световна война.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.