Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-голямото съкровище на викингите от 150 г насам
20 Юли 2007
Находката е направена от двама иманяри на територията на ферма в северен Йоркшир

Прогонването на викингите

Във  Великобритания бе открито съкровище на викингите, оценено от специалистите на 750 000 британски лири. От Британския музей заявиха, че това е първата подобна находка от 150 години насам.

Съкровището е открито от двама британски иманяри -баща и син-  Дейвид и Андрю Уелън, те проучвали древни погребения. Когато търсили на територията на една ферма в Северен Йоркшир с металотърсач, попаднали на стара монета. Решили да разкопаят в дълбочина на същото място.

В земята двамата намерили позлатена сребърна чаша, 617 сребърни монети, златни гривни, брошки, както и парчета необработено сребро. Експертите смятат, че откритата чаша е била изработена в северна Франция през девети век, а монетите са датирани в Х в.

Специалистите смятат, че скъпоценностите са принадлежали на знатен викинг, който ги е заровил в земята, за да ги опази, горе-долу към 927 година. Именно по това време при царуването на крал Етелестан англосаксите са изгонили викингите от северна Англия.

Според британските закони, ще бъде предложено на Британския музей да изкупи съкровището, а парите ще бъдат поравно разделени между иманярите и собственика на фермата, където бе намерено то.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vik.
09 Feb, 2008 | 20:12

Dokolkoto znam,sred monetite prisastvat i takiva,koito veroiatno sa ot Kamsko-Voljska Balgaria ili ot taj narechenite srebarni balgari.A imenno srebroto e privliaklo vikingite kam teritoriite na dneshna rusia i ukrajna.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.