Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо динозаврите умират в неестествени пози?
20 Юни 2007
Защо почти всички вкаменелости на динозаври са с широко отворена уста, главата отметната назад и гръб извит в дъга?

Палеонтолози стигнаха да извода, че динозврите са загивали в страшни мъки от поражения на мозъка и асфиксия. За това ясно свидетелстват неестествените пози, в които обикновено се намират скелетите на древните животни, пише Live Science. При почти всички вкаменелости на динозаври устата е широко отворена, главата отметната назад, а гърбът извит в дъга. Например, точно така изглежда археоптерикса – древен предшественик на съвременните птици. 

Отдавна специалистите се опитват да обяснят неестествените пози на скелетите и деформацията на крайниците с изсъхването на мускулите и сухожилията. Смята се също, че животните са загинали във вода и течението е изкривило труповете в странни пози.

Синтия Маршал Фокс (Cynthia Marshall Faux), палеонтолог от Йелския университет и Кевин Падиан (Kevin Padian), професор по биология от Калифорнийския университет в Бъркли (University of California, Berkeley), предлагат своя теория. Според тях телата на древните животни са причудливо извити не след смъртта им, а по време на дълга и мъчителна смърт.  Една от причините за гибелта на динозаврите може да бъде задушаване от вулканични газове – много останки са открити в отлагания от вулканична пепел. Специалистите допускат, че смъртта е предизвикана от тежко поражение на мозъка, силно кръвотечение и отравяне от газове.

Фокс и Падиан отбелязват, че странните пози на вкаменелостите са потвърждение за тяхната топлокръвност. Неестествените пози са присъщи само на динозаври, птерозаври и млекопитаещи. Тези животни имат бърза обмяна на веществата, което означава, че са топлокръвни. Животните със слаба обмяна на веществата – крокодили и гущери – използват по-малко кислород, поради което кислородния глад при тях не е толкова мъчителен.

Палеонтолозите се надяват, че версията им ще помогне на учените да възстановят средата на обитание на динозаврите и да установят в какви условия са умирали древните животни.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Веско
26 Aug, 2011 | 22:07

Нека и аз изкажа моето мнение, в което междудругото съм убеден. Бог е Всемогъщ Бог, Той създава всичко съвършенно, просто не е възможно да направи нещо несъвършенно! Поради тази причина не Му е необходимо да създава еволюция, която да му оправя грешките, както Петър твърди! Факт е, че в момента на земята се наблюдават много несъвършенства каквито са : глад, бедност, нищета, смърт, болка и т.н., но те не са по вина на Бог, а по вина на творението, което Бог създаде за управител на земята, а именно човека и поради неговото непокорство, и падение чрез греха! А отностно динозаврите, да аз съм вътрешно убеден че за тях се говори в книгата на Йов, и че са живели на земята създадени заедно с другите животни, и човека от Бог. И щом Бог казва на Ной да вземе в ковчега от всички животни и Ной се покорява, значи така е и станало! В Библията, която е Божието слово, отправено към грешния човек, няма лъжа :)!!! И не я мислете толкова големината на ноевия ковчег! Щом Бог е достатъчно силен да създаде цялата вселена едва ли е проблем за Него да намести нещо огромно в нещо по-малко от него че и заедно с още много неща :)!! А и Библията говори за драстични разлики в земната екосистема преди и след потопа. Една такава разлика е процеса на ферментация, който не е бил познат преди потопа (всеки може да сравни като прочете историята на Ной, след потопа говоря по памет и не помня точно къде се намираше :) ). Следователно е напълно възможно динозаврите да не са понесли тези разлики и да са изчезнали с времето, както наблюдаваме това днес с много други животински видове. Или просто да са намалели драстично и в момента да обитават места изолирани от човека (всички знаем историята с чудовището от Лохнес). Нека Бог да благослови всеки който търси истината, защото той ще я намери!!!

Гео Пеев
03 Jan, 2011 | 17:32

Към Митко:
"Науката отдавна доказа несъстоятелността на еволюционната теория и истиността на Библията" Митко, това си е твое мнение за съжаление и на някои "учени", по които ти си се подвел. Той Петър ти го е казал: Даже и Бог да е създал света, няма начин да не е използвал еволцията.
Много за глупав го мислите този Господ. Що тогава в Библията пише, че светът е създаден за 6 дни, първо растенията, после животните. Защото точно така е станало, пръво са се появили растенията, създали са кислорода и после са се появили растенията. Ама няма кой да я чете тази Библия, а тя е много ценна книга!

петър
26 Oct, 2010 | 09:07

ей Мите. бог е създал живота но не предполагаш ли че е заложил еволюцията като нещо естествено. еволюцията отсява плявата от зърното и по този начин неприспособените които умират плащат цената на оцеляването на останалите. защото чрез страданието се ражда истината. както и човека е създаден със свободна воля. той си решава на бога да се кланя или на сатаната. бог ако е искал е щял да създаде хората като програмирани роботи без свободна воля. щяхме да сме като пчелите -войника се ражда войник. работника се ражда работник и си следват програмата на гените си. мисли с таз глава бе човек. не само да дъвчеш насляпо заучени фрази.

Митко
23 Jul, 2010 | 11:42

Напълно съм съгласен със seeker.
Науката отдавна доказа несъстоятелността на еволюционната теория и истиността на Библията, но хората още вярват в еволюцията не заради доказателства, а защото мисълта за един Бог и Неговите 10 заповеди не им е приятна.

Изследовател
06 Aug, 2007 | 14:14

Seeker безспорно е прав. Всики факти от науката свидетелстват за Потопа и потвърждават истинността на Библията. Радвам се, че има и умни хора, които освен, че си задават въпроси, търсят и отговорите, но не приемат наирвно псевдо-теориите за истина, а щателно проверяват и претеглят всеки т.нер. факт. В истинската наука се крие истината.

seeker
09 Jul, 2007 | 12:28

Привет отново. Разбира се, че всички версии по въпроса за динозаврите си остават само хипотези. нещо става научен факт, само когато може да се наблюдава или да бъде буквално повторено. просто обсъждаме едни и същи открития и ги интерпретираме по различен начин. има доста доказателства, които говорят, че преди потопа около земята е имало и допълнителна обвивка от водни капки /това го пише от една страна в Библията Битие 1 гл./. Това до голяма степен обяснява еднаквия субтропичен климат върху земята и как на полюсите се намират останки от субтропични растения и животни; как растения, животни и хора са достигали такива гигантски размери /намирани са останки от човешки скелети от 2,60 - 5,00 метра/. по същия начин обяснява и водата "от горе" по време на потопа. Да не забравяме, че тогава релефът на земята е бил доста по-равнинен, нямало е такива високи планини и дълбоки долини и падини. А за това дали динозаврите са били в ковчега доста може да се поспори. За мен първо щом се описват в Библията след потопа, значи ги е имало и някак са оцелели през него. Второ в почти всеки епос /след потопа/ те са описани. В преданията за Гилгамеш се говори как той среща и убива такъв, Александър Македонски, навлизайки в Индия, вижда монаси да се покланят на съскащи летящи влечуги в планински пещери, в Китай - те са дракони, в пещерите в Северна и Южна Америка са изрисувани с такава прецизност, че могат даже да се определят видовете им, при нас преданията ги наричат лами, змейове, хали и др. Това не идва от въздуха. При разкопките в Палукси ривър в САЩ са отрити човешки следи върху динозавърски такива, което говори, че те са съществували съвместно. А за това, че си умираме сами да се унищожим и заради петте пари да си унищожим цялата земя, просто спор няма.

ъъъъ
06 Jul, 2007 | 21:28

Не съм специалист по тези въпроси, обаче всички теории за изчезването на динозаврите си остават само теории, много ми е интересно, от каде се е взела водата за да навали толкова дъжд и да покрие цялата земя, каде е отишла тази вода за 40-те дена и каде е сега? Как така не е останало нито едно живо динозавърче а са останали хората за да унищожат и себеси и планетата?!?!? Интересно ми е дали няма след няколко хиляди години да има такива дето ще откриват вкаменелости от хомосапиенс и да се чудят що са измрели и защо са изкривени така странно скелетите!?

DJD
06 Jul, 2007 | 18:06

Динозаврите съвсем не са влезнали в ковчега.


seeker
06 Jul, 2007 | 16:09

Основно отговор за Господин Гюров: Първо потопа си е съвсем библейски, това, че се среща в преданията на почти всички народи /включително и поемите на Гилгамеш/, не го прави да не е такъв. Второ: Няма как да се срещне наименованието "динозавър" в Библията при положение, че то е измислено през 19 в. от сър Ричард Оуен. В Библията се среща под наименованието дракон, големи влечуги, летящи влечуги, Левиатан, Веемот и др. /виж напр. Йов 40 гл./ Трето: Явно непознаването нито на действителните размери на Ноевия ковчег, нито на детайлите за динозаврите създава конфликта за влизането им в Ноевия ковчег. Средната големина на динозаврите е била малко по-голяма от овца, а малките дори на гигантските динозаври са били сравнително малки /не забравяйте, че влечугите растат до края на живота си, не са като бозайниците/. Така, че място е имало предостатъчно. Още Леонардо Да Винчи при разкопки е намирал деформирани скелети на риби по върховете на планини. Върху почти всички планини се откриват утаечни седименти - доказателство, че са били покрити от вода. А теорията за глобалното измиране вследствие на паднал метеорит е просто голяма боза /защо ще унищожи само тогавашните властелини на света, а не например много по слабите в това време бозайници, или насекомите/. Освен това трябва да се познават начините на фосилизиране и те нямат нищо общо с постепенната смърт и разлагане, а се дължат на внезапен акт на покриване с почвени породи и вода. Но както и да е - всеки е склонен да вярва в каквото си пожелае /хубаво би било това да е обаче истината/. Но който пожелае, има достатъчно источници, достатъчно е да е честен и обективен и да има желание за знания, а не натрапваните уж като 100 % доказани еволюционни факти, които от година на година все повече се компрометират.

ДЙД
04 Jul, 2007 | 12:09

Най-интересното е, че сведения за потоп съществуват в паметта на човешкия род, във почти всички култури, като се започне от индианците в северна Америка до аборигените в Австралия...които са се развивали доста отделно от останалия свят.

И всичките са за потоп, наказание пратено от Бога или Провидението, заради греховете на хората и как няколко се спасяват.

Та малко трудно нещо, което го има в почти всички култури, пръснати навсякъде да е просто измислица.


А за динозаври, описвани са в Библията. Една от най-старите книги, книгата на Йов, в Битие...така че не виждам проблеми:-).





Schwe
02 Jul, 2007 | 15:59

edno na nula za g-n Giurow :)


Господин Гюров
26 Jun, 2007 | 17:59

Потопа не е библейски, а е преписан в Библията от доста по-стария епос на Гилгамеш. Според Библията светът е само на 6000-7000 години, така че самото съществуване на динозаврите е опровержение на стария завет. Не се сещам някъде в Библията да се споменава за динозаври, нито Ной би могъл да качи по два от всеки вид в ковчега си (както Господ му е заповядал по отношение на всички животни; размерът на ковчега е описан и е очевидно недостатъчен за събирането даже на най-обичайните животни вътре, да не го говорим пък и за храната за тях).
Теорията за изчезването на динозаврите вследствие падането на огромен метеорит е официално приета в науката. Което не означава, че споменатите в статията динозаври умрели в странни пози, са умрели вследствие на този метеорит, а не по-рано. Ако при падането на метеорита е имало примерно 500 хиляди динозавъра, в милионите години преди това са живели и умрели много много повече, така че е нормално да се намират предимно останки от динозаври, умрели по-рано. Потопът няма нищо общо с това. Ако той изобщо се е случил, това е било много СЛЕД изчезването на динозаврите.

Изследовател
25 Jun, 2007 | 23:41

Да, наистина тези вкаменелости доказват именно библейския потоп. Всички тези неестествени пози, в които са умрели динозаврите, мамутите и т.н. няма как да се обяснят по никакъв друг начин независимо от отчаяните опити на някои "учени". Алтернатива на креационизма няма и никой не може да докаже противното.

ДЙД
25 Jun, 2007 | 00:41

Това е едно от доказателствата на т.н. потоп...


Как ще се вкамени динозавър захапващ риба в момента?

Изглежда огромен катаклизъм ги е помел.


ioio
23 Jun, 2007 | 19:39

Една от версиите поради които динозаврите са измрели е падането на ограмен метеорит на планетата Земя, в следствие на което над небето е имало огромен облак от прах, който е пречел да прониква слънчева светлина и в следствие на това по късно настъпва и ледниковия период.

petko
21 Jun, 2007 | 04:41

minah otzad i gledai kvo stana

дарвин
20 Jun, 2007 | 22:27

динозаврите са умирали в неестествени пози поради 2 възможни причини:
1. някой им е заврял диня в ......( затова са дино-заври)
2. пили са водка-менте.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.