Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Една от най-големите тракийски гробници разкрита край елховското село Голям Дервент
12 Юни 2007
Гробницата се състои от две камери и вход, била е разбивана в началото на миналия век от иманяри.

Архивна снимка от с. Голям дервент от началото на миналия век

Откритата тракийска гробница в района на с. Голям Дервент, община Елхово зад "кльона" на границата, е сред най-големите, разкрити досега в Тракия.

"Тепърва започваме проучването и смятам, че до десетина дни ще успеем да си изясним повече", каза проф. Даниела Агре - ръководител на археологическата експедиция "Странджа".

Гробницата се състои от две камери и вход, била е разбивана в началото на миналия век от иманяри, допълни проф. Агре. При разкопките непрекъснато се разкрива значително количество части от керамични съдове от възпоменателни обреди, свързани с владетелско-жречески род през периода 9-8-ми век пр. н. е.

Според проф. Агре по формата на съдовете и по тяхната орнаментика може да се направи извод, че гробницата е била ползвана от траките повече от век.

Върху входната плоча към гробната камера на долмена (долмените са първите тракийски гробници) е открит фриз от врязани зооморфни и геометрични орнаменти. Сензация е откриването на дълбоко врязано изображение на лабрис (двойна брадва), обрамчен с кръг, съобщи БТА. Лабрисът е богато орнаментиран. Този знак във всички древни общества е символ на царската власт и могъщество.
   
Подобен символ се открива за пръв път на територията, обитавана от тракийски племена от този период - 9-8 век преди Христа. Лабрисът става по-късно емблема на царската одриска династия, която е най-мощното тракийско държавническо обединение през втората половина на първото хилядолетие преди Христа.
  
Появата но този символ три века по-рано показва, че на тази територия (съвременна Елховска община), която е сърцето на Одриското царство, държавническите обединения са започнали най-рано в Тракия.
   
Във фриза са включени и образите на змии, които в тракийските религиозни представи се свързват с царя-владетел.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mirabor
16 Jun, 2007 | 11:14

Така е! Културата ни е от древна, по-древна! Ами кога ли и ние като Гърция ще започнем да си я почитаме и няма със СРАМ да се спотайваме, когято някой /е нека не е траколог, е нека е живял в чужбина!/ прави СВЕТОВНИ сензации с книгите си... Да не би Шлиман да е бил археолог - но е намерил Троя!

Тия дни научих, че има нови разкрития! Следващите думи са цитат от страницата на института по трансцедентна наука - http://www.institutet-science.com/bg/pressletter.php

"Тракийското Писмо – Най-новите открития предизвикаха нова Буря!
Ако първата книга на Д-р Стефан Гайд разкри недвусмислено разкодирането на най-древната писменост в света (съществуваща от преди 7000г.), втората потвърди ефикасността на метода Гайд чрез разчитането на още десетки артефакти от енеолитната епоха, съдържащи идеограмите на древната тракийска пиктографска писменост, като най-забележително беше разчитането (и по-този начин преоткриването му като вечна светиня) на Кивота с Плочите на Орфеевия завет – най-ранния в историята Завет между човека и Бога.

Третата Книга, току що излязла от печат – е апотеоз на всичките последни разкрития за траките! Представените в нея СЪВСЕМ НОВИ разчитания на текстовете върху енеолитната плочка от Точиларе, пръстена от Езерово, Кьолменския надпис, Фригийските надписи върху Стелата на Цар Мидас и др., доказаха в пълно съгласие, че линеарната писменост произлиза от най-древната йероглифна пиктографска писменост (тракийски калиграфски стил), и е създадена пак от нашите предци траките, от която писменост по-късно възникват и гръцката и финикийската фонетични азбуки. Потвърди се напълно и присъствието на тракийските царе-жреци в региона около делтата на р. Нил още от времето на преддинастичния период в Египет..."

С нетърпение чакам книгата да се появи по книжарниците!!



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.