Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Мароко откриха най-древната бижутерия на света
7 Юни 2007
Според резултатите от изследването находката е на възраст около 82 хиляди години.

Група учени от Оксфордския университет, ръководени от Абделджалил Бузугар (Abdeljalil Bouzouggar), откриха най-древните украшения. Те се състоят от изкуствено перфорирани мъниста от раковините Nassarius, съобщи Physorg.com. Според резултатите от изследването находката е на възраст около 82 хиляди години.

По време на разкопките в източната част на Мароко са открити дванадесет древни мъниста. Те се пробити в центъра, а характера и разположението на отворите показват, че някога те са били нанизани и използвани като украшение.

Специалистите подчертават, че откритите мъниста със сигурност могат да бъдат наречени най-древните надеждно датирани предмети с чисто символично значение т.е. те нямат никакво практическо приложение.

Трябва да се отбележи, че подобни предмети учените намираха и по-рано. Например, в Европа бяха открити аналогични предмети, но с 40 хиляди години по-млади. Открити бяха също и украшения от раковини в Южна Африка на възраст 75 хиляди години.

Украшенията, коментират археолозите, свидетелстват за образно и абстрактно мислене и начало на самоидентификацията на древните хора. Поради това откритите мъниста са важен еволюционен признак, позволяващ да се говори за началото на формирането на съвременния човек.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.