Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Археолози се натъкнаха на странна гробница на маите
21 Май 2007
Артефактите и самата гробница са съвсем нетипични за цивилизацията на маите.
Руини на културния център на маите Копан.
Руини на културния център на маите Копан.

Компютърна възстановка на гробницата. /снимка National Geographic/

В Хондурас археолози откриха погребан скелет на човек, принадлежал към висшето общество на маите. Този човек е живял около 650 година и е бил на възраст около 50 години, когато е починал. До останките му, разположени вертикално, има части от съдове, украшения от нефрит и други артефакти, което показва, че той е бил важна политическа или религиозна фигура, смята Алън Мака (Allan Maca) археолог от Колгейтския университет (Colgate University). Разкопките се извършват в района на Копан - център на културата на маите, съобщи National Geographic. До сега за политическата структура и културния живот на този град се знае малко. 

Човекът, погребан в новооткритата гробница, е страдал от различни болести. Лявата му ръка е била трудноподвижна, изпитвал е проблеми с кръвообращението в горната част на мозъка. Освен това е имал хронично заболяване на черепа, известно като мастоидит (mastoiditis). Това показват анализите на Катрин Милър (Katherine Miller) от Аризонския университет (Arizona State University)

Необичайно е, че до гробницата се достига през проход, а началото на този проход води към храм на маите. Вероятно той се е използвал през годините за отдаване на почит на мъртвеца.

Друг необичаен фактор е, че покойника е в седнало положение със кръстосани крака, което е странно за този период. Някои от съдовете, открити в гробницата, са направени специално за погребението и, по всяка вероятност, са изработени южно от Копан, където в момента е Ел Салвадор.

В крайна сметка, артефактите и самата гробница са съвсем нетипични за цивилизацията на маите, отбелязват изследователите.

Град Копан е център на културата на маите. Той е разположен в западната част на страната, близо до границата с Гватемала в долина, заобиколена от планини и прорязана от река Копан на 640 м. надморска височина.

Това е един от най-красивите градове на маите, познати досега, особено прочут със скулптурите и йероглифските си надписи. Според някои източници, град Копан е разрушен от заместника на Алварадо - Еран де Чавес, през 1530 г. През 1839 г. Стивънс и Катъруд разкриват руините, които били почти изцяло покрити от джунглата.

От 1936 г. институтът Карнеги и хондураското правителство започват дейности, свързани с прочистването и възстановяването на този великолепен археологически парк.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

baluk
30 May, 2007 | 23:03

само да не се натъкнат НА ДЯДОВА


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.