Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
История на сладките изкушения у нас
11 Май 2007
Шоколадът идва в България с братушките, как Обрешкови загубиха битката с Тоблерон- разказват архивите
Горна Оряховица е била ключов център на сладкарството у нас
Горна Оряховица е била ключов център на сладкарството у нас

Шоколадът стъпва в България с идването на руснаците. Дотогава какаото се е ползвало само за аптекарски нужди. Благодарение на това, че братушките са пиели шампанското си с шоколад, той става известен и у нас.

Разказът на директора на Историческия музей в Горна Оряховица Иван Бъчваров за сладките неща, познати и произвеждани в района, изобилства от такива факти. В потвърждение на думите си, че градът е бил ключов център в сладкарството до началото на миналия век, шефът на музея нареди третата поред изложба от серията “Пороците”, този път кръстена “Захар, кафе и сие”.

 Над 300 са предметите, включени в нея. Всички те припомнят за Димитър Николов и братята Обрешкови, за братя Цвяткови и салепчиите, за бозаджиите и търговците на баклава. С фамилия Обрешкови се свързва един от най-ранните скандали за търговска марка ­ те си позволяват да пуснат на пазара “Български тоблерон”, което ги довежда до фалит, след като фирмата производител завежда дело. Така Обрешкови стават една от първите жертви на чуждата инвазия в областта на сладките изкушения.

Други битки са се водели в буквалния смисъл на думата. До 30-те години на миналия век боза, халва и баклава са се продавали по улиците на Г. Оряховица, при това в строго определени часове. Разнасяли са ги на главите си в тави с тегло 6 кг, всеки е имал своя територия. Ако някой дръзнел да навлезе в чужда, бил прогонван от нея с юмруци ­ уличните боеве между такива търговци не са били рядкост по онова време.

От Г. Оряховица тръгва и популярният в недалечното минало шоколад “Крава”. Десетки опаковки на шоколади, производство на “Орбис”, са показани в изложбата. Редом до тях стоят и кутии от захар, на които пише, че тя е полезна за здравето. По онова време след златото това е била най-пазената стока, защото с нея е било свързано почти всяко производство в Г. Оряховица ­ на вино, коняк, шоколад и т. н.

Уред за печене на кафе и кутии от тонизиращата напитка стоят редом до обединяващия център на изложбата ­ подноса. По онова време той се е използвал освен за сервиране на напитки и като поредното доказателство за благосъстоянието на дадено домакинство. В този си стремеж някои домакини са посрещали гостите си с табла с диаметър 80 см. Един от най-ценните подноси, които могат да бъдат видени в музея от 18 май, е свързан с Фердинанд и откриването на жп линията София ­ Варна.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.