Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Непал откриха пещерни комплекси с уникални рисунки
4 Май 2007
Неизвестни художници са изобразили живота на Буда, а също и животни, които не се срещат в районите около пещерите.

Изследователи от САЩ, Италия и Непал откриха в Северен Непал няколко пещерни комплекса с уникални фрески по сюжет от будистката митология, съобщи Ройтерс. Дванадесетте пещерни комплекса са разположени на височина повече от 4000 метра над морското равнище близо до Ло Матанг (Lo Manthang), средновековен град в труднодостъпния район Мустанг (Mustang), на 125 километра северно от Катманду. Според предварителните оценки рисунките са направени през XIII век. Те както и надписите на тибетски език са изработени от мастило, злато, сребро и парчета от древни глинени съдове.

Специалистите за момента не могат да отговорят на въпроса кой е живял в тези пещери. За да се доберат до тях изследователите са използвали алпинистка екипировка.

Пещерните комплекси са разположени на няколко часа път пеша един от друг. Предполага се, че някои от залите в тях са използвани за гробници. Във всеки комплекс има около 20 прохода и много етажи, съединени с вертикални коридори, които имат примитивни помагала за изкачване и слизане, изискващи умения за катерене.

На стената на пещерата могат да се видят 55 картини, които изобразяват живота на Буда и поклонението на ламите и будистките учители. Има красиви женски фигури, които като стил са много близки до творбите на живописците, създали уникални произведения на будистки паметници, запазени до наши дни в Индия и Шри Ланка.
   
Неизвестните художници са изобразили също и животни, включително елен, леопард и тигър, които не се срещат в Мустанг. Това дава основание да се предположи, че творците са пристигнали тук от Индия или от други южни райони.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.