Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На средновековен пергамент откриха неизвестни записки на Аристотел
30 Април 2007
Върху този пергамент до сега бяха открити също творби на Архимед и Хиперид.
Рисунките и молитвите на палимпсета скриват древните писания.
Рисунките и молитвите на палимпсета скриват древните писания.

Творби на Аристотел, Архимед и Хиперид са скрити в пергамента. /снимки ВВС/

Съвременните технологии позволиха да бъде открит още един от древните коментари на Аристотел на страниците на молитвеника, който е известен на специалистите като “Палимпсета на Архимед”. Върху него досега бяха открити съчинения на Архимед и древногръцкия оратор Хиперид (Hyperides), пише ВВС.

Този палимпсет представлява древен ръкопис, написан на пергамент. През тринадесети век древния текст е изтрит и върху прегамента са преписани молитви от средновековен книжник наречен Йоан Миронас (John Myronas). Вместо да използва нов, Миронас взел страници от пет различни стари пергамента.

През 1906 година в този палимпсет са открити уникални творби на Архимед. През 2002 година, използвайки модерните технологии, учените откриват, че освен творби на Архимед там има текстове и на Хиперид – оратор от Атина, живял през IV век пр. Христа. Това е единствения ръкопис на Хиперид открит до момента от изследователите. Надписите на оратора са открити от Наталия Чернецкая. Тя прочела изказванията на Хиперид за морската битка на гърците с персите при Саламин (480 г. пр. Хр.), а също и за сражение между македонците и атиняните през 338 г. пр. Хр.   

Заличените текстове специалистите откриват с помощта на съвременни методи за многоспектърна фотография – те снимат прегамента в различни честотни диапазони, което позволява да се покажат невидимите текстове.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.