Факти, Анализи, Коментари
   9 Юни 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пътник на "Титаник" е предчувствал бедата
2 Април 2007
В писмо до жена си британският бизнесмен Алфред Роу споделил тревогите си, че корабът не е безопасен

Предчувствието на Роу се сбъдва два дни по-късно

Филмът за трагедията донесе 11 Оскара и стотици милиони печалба

Eдин от пътниците, загинали при катастрофата на "Титаник", е писал в писмо от борда на лайнера до жена си, че смята кораба за небезопасен.

Докато повечето пасажери от първа класа се възхищавали от корабния разкош, Алфред Роу седнал да пише на жена си. " В лошо настроение съм, сигурно от силната простуда", пише той и по-нататък споделя мнението си, че корабът е "прекалено голям" и представлява " явна опасност".

59-годишният Роу, британски бизнесмен, плувал към ранчото си в Тексас. Писмото на бланка от "Титаник", написано не по-късно от денонощие престой на кораба, стана достояние на широката общественост за пръв път за 95 години.

В писмото той описва как "Титаник" едва не се сблъскал с кораба "Ню Йорк" и признава, че би предпочел да е на друг кораб. " По-добре беше да се кача на "Мавритания" или "Луизитания", добавя той.

С елегантния си калиграфски почерк Роу описва как "Титаник" при тръгването си скъсал котвената верига на "Ню Йорк". " Малко ни трябваше, за да пробие "Ню Йорк" дупка на борда- пише той. Двата кораба дори се докоснаха и ако буксирът не удържаше "Ню Йорк", щяхме да получим пробойна. "

Писмото било изпратено на 11 април 1912 година от последното спиране на "Титаник" в Куинстаун , Кобх, под Корк в Ирландия. На 14 април корабът се вряза в айсберг и потъна. Според свидетелства на очевидци, Роу е доплувал до леден блок, където по-късно било открито и замръзналото му тяло. Кабелният кораб "Макей-Бенет" е прибрал тялото и го е върнал в родния му Ливърпул, където и било погребано.

Писмото от четири страници е било публикувано за първи път след като семейството на Роу решило да го представи на търг. Както се очакваше, заедно с дневника на вдовицата Констанция и с писмото, изпратено на брат му, документът ще струва около 60 000 лири.

Андрю Олдридж от Уилтшърската аукционна къща Henry Aldridge and Sons of Devizes твърди, че писмото е уникален документ. "Повечето пътници на "Титаник" са писали колко великолепен и прекрасен е корабът, описвали са го като плаващ дворец . А Алфред Роу очевидно не бил впечатлен и счел кораба за опасен. Като че ли е имал предчувствие за бедата, която ще се случи."

Въпреки опасенията си, Роу все пак се е възползвал от разкошната обстановка на кораба. Той пише на Констанция :" Простудата ми минава, гласът ми се връща. Вчера посетих прекрасната турска баня и това ми помогна." Той също така се жалва:" Корабът е прекалено голям. Не мога да се ориентирам и е твърде уморително, като реша да отида някъде".

Роу е емигрирал в Тексас през 1879 година. Той е бил толкова влиятелен, че в негова чест е наречен тексаският град Роу. През 1910 се върнал в Ливърпул, но два пъти годишно посещавал ранчото си.

Дневникът на вдовицата му отразява тревогата и в очакване на новини. На 16 април тя пише: " Прочетох вестника, няма новини, всички мои надежди, че Алфред се е спасил, се разбиха".

Три дни по-късно е написала: " В два часа днес дойде д-р Сюел, за да ми съобщи, че скъпият ми Алфред е загинал".

Малко статистика за потъналия гигант:

- 1523 загинали

- 1178 места в лодки

- 3320 пасажерски места

- 22 възела – скорост при сблъсъка с айсберга

- 300 метра дължина

- 46 329 т регистриран тонаж

- 7 палуби

- 5 работници са загинали при строителството на "Титаник"

- 11  "Оскар" -а получи филмът "Титаник" през 1997 година

- 600 млн. долара е печалбата от филма в Америка, 69 млн. лири във Великобритания


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.