Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Мексико откриха жаба на възраст 25 милиона години
22 Февруари 2007
Подобни находки са изключително редки, а това е първата на територията на Мексико.

Мексикански изследовател обяви, че е успял да открие парче кехлибар, в което се е съхранила сравнително малка дървесна жаба. Тя е живяла преди около 25 милиона години, съобщи Associated Press. Дължината на животното е само един сантиметър. Този екземпляр е открит от миньори още през 2005 година в мексиканския щат Чиапас, след това е бил закупен от частен колекционер, който по-късно го предоставил на изследователите.  

Подобни находки са изключително редки и досега са правени основно в Доминиканската република. Жабата, открита в Чиапас, е от рода Craugastor. Животните от този род и до днес населяват региона.

За откритието е съобщил биолога Херардо Карбот (Gerardo Carbot) от Чиапаския институт по естествена история и екология (Chiapas Natural History and Ecology Institute). Според Карбот това е първата жаба в кехлибар, открита на територията на Мексико. Специалистът смята също, че ще бъде много интересно да се отдели ДНК от останките на съществото, за да се определи точно неговата видова принадлежност. Карбот обаче се съмнява, че това ще се случи, защото собственикът на камъка едва ли ще позволи на изследователите да пробият кехлибара, тъй като този образец е рядък и уникален.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

БГ Фактор
24 Feb, 2007 | 13:19

Благодаря, pencho!

pencho
23 Feb, 2007 | 18:49

българската дума за янтар е кехлибар, а на английски амбър.
още веднъж- КЕХЛИБАР


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.