Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нов католически празник - Световния ден на бедните
19 Ноември 2017
Франциск отбеляза за първи път Световния ден на бедните, нов католически празник, който той обяви след закриването на Годината на милосърдието
Помощта за бедните е "паспортът към рая" за християните, заяви папа Франциск на литургия в базиликата "Свети Петър" в присъствието на хиляди бедни хора - бездомни, бежанци и безработни, пристигнали с помощта на благотворителни организации от цяла Европа.

Папа Франциск отбеляза за първи път Световния ден на бедните, нов католически празник, който той обяви след закриването на Годината на милосърдието, съобщиха световните агенции, цитирани от КРОСС.
"Бедните са тези, които откриват за нас пътя към небето, те са нашият паспорт за рая. За нас е евангелски дълг да се грижим за тях", каза главата на католическата църква.

Той осъди безразличието към бедните като голям грях и каза на вярващите, че не е достатъчно да не вършат зло през живота си и да се придържат единствено към Божиите заповеди, а да помагат на хората в нужда.

По време на службата папата бе асистиран от 12 души - мигранти, бездомни и безработни, а една от молитвите беше прочетена от сирийски бежанец.

След месата Франциск организира обяд в залата за аудиенции на Ватиканския дворец за 1200 бедни. Останалите ще обядват в няколко от ватиканските семинарии.
Франциск, който нарича себе си "обикновен свещеник", заяви след избирането си за папа, че иска да ръководи "бедна църква за бедните".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.