Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бъдни вечер
24 Декември 2017
Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос
Днес се празнува един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството. На Бъдни вечер е началото на празненството, прославящо Христовото рождение. На Бъдни вечер завършват и 40-дневните Рождественски пости.

Ястията на трапезата задължително трябва да са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Вярва се, че най-голям късметлия в дома ще е този, на когото се падне парата.

Понеже е последният ден на поста и се прави всичко постно. Питката е задължителна, с късмет, постни сармички, сушени плодове.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини. Според народните обичаи, днес започва Коледуването: Няма по-голям дар от това да дойде в дома ти на Бъдни вечер цялата Коледарска дружина и да ти изпее благословия.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се прелива в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. 


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.