Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Революция в Католическата църква
8 Април 2016
Променя се отношението към хората, които живеят без брак и разведените, които се женят отново
Папа Франциск смекчи виждането на Католическата църква по отношение на хората, които живеят без брак и разведените, които се женят отново. Според него съжителстващите двойки трябва да бъдат "приети и напътствани с търпение и дискретност". Сключителите втори брак след раздяла пък не трябва да бъдат отлъчвани от църквата и не трябва да бъдат третирани като такива. Това се казва в нови указания на Католическа църква, посветени на семейството, които бяха публикувани днес. 

В тях се обяснява и че има много причини, поради които двойките не сключват брак пред свещеник. Това понякога е мотивирано от културни различия или сложна ситуация, или пък от бедност. 

По въпроса за хомосексуализма обаче папата запазва съществуващия подход на Светия престол. Според него няма основание еднополовите съюзи да бъдат смятани за подобни или поне малко аналогични "на Божия план за брака и семейството".  

Това е разочароващо за поддръжниците на промяната, които се надяваха папата да внесе изменения по въпроса. Въпреки това дългият 260 страници документ, озаглавен "Радостта от любовта", изразява несъгласие с "всеки знак на несправедлива дискриминация" на базата на сексуалната ориентация.

Документът увенчава двегодишната работа на Църковния съвет. Широкото му разбиране включва всички измерения на институция като семейството, което днес страда от сериозна криза във всякакъв смисъл на думата. Обществото, което е белязано от конфликти и насилие, се нуждае от помирение и прошка, като се започне от неговата сърцевина - семейството. Любовта пък представлява основата на това семейство, тъй като Бог е любов между хората, заяви на представянето във Ватикана кардинал Лоренцо Балдисери.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.